nieuws

Van den Herik scant ‘verdachte’ haven op bommen

infra 1065

Plotseling een bom opbaggeren, is geen aantrekkelijk scenario. Om dat soort ‘verrassingen’ te voorkomen, doen Strukton en Van den Herik bodemonderzoek in de haven van Gorichem. Vooral de noordwesthoek is als verdacht aangemerkt.

Van den Herik scant ‘verdachte’ haven op bommen

Hoewel het ‘echte’ werk in de vluchthaven van Gorinchem pas in maart 2020 begint, zijn Strukton Civiel West en Van den Herik – Sliedrecht al begonnen met de voorbereidingen. In opdracht van Rijkswaterstaat krijgt de haven vier extra overnachtingsplaatsen voor binnenschippers. Voor de klus staat 9 miljoen euro op de rijksbegroting gereserveerd.

Waterbodem verontreinigd

Voorafgaand aan de baggerklus lopen er twee onderzoeken in de vluchthaven. Het eerste onderzoekt de waterbodem, een standaardprocedure bij het uitdiepen van een havenbodem. Daarbij wordt uitgezocht welke verontreinigingen er zijn, mogelijk is de waterbodem verontreinigd met PFAS (de Per- en PolyFluorAlkyl Stoffen).

Het tweede sonaronderzoek richt zich op niet-gesprongen explosieven. De noordwesthoek van de haven is aangemerkt als verdacht gebied. Het kan dat er niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op of in de bodem liggen. Van den Herik neemt deze klus voor zijn rekening en ‘scant’ de bodem op metalen.

Als er explosieven worden aangetroffen, worden die in september of oktober dit jaar geruimd. Later in het najaar is een slechtere optie, vanwege de hogere waterstanden en grotere kans op stormen. Volgend voorjaar begint de daadwerkelijke aanleg en eind 2020 moet de klus klaar zijn.

Reageer op dit artikel