nieuws

Knipscheer Infra verwacht dat rechter negatief besluit puinbreker terugdraait

infra 1123

Knipscheer Infra verwacht dat rechter negatief besluit puinbreker terugdraait

Knipscheer Infrastructuur uit Almere is naar de Raad van State gestapt om toch een nieuwe vergunning voor het breken van puin op zijn vestiging in Dronten te krijgen. Het bedrijf wil maximaal twaalf dagen per jaar in totaal 10.000 ton verwerken. De gemeente Dronten weigerde, omdat de buren op het bedrijventerrein klagen over overlast van geluid en trillingen.

Directeur René Knipscheer vroeg in februari 2019 om een spoeduitspraak, maar die werd  afgewezen. Vrijkomend puin wordt nu verwerkt op onder andere de breker van afvalverwerker Post & Haveman, die even verderop op het bedrijventerrein zit en zelfs nog dichter bij de woningen dan Knipscheer. Het grootste deel ervan komt van binnen de gemeente zelf, omdat het bedrijf uit Almere veel infrastructureel werk in Dronten en omgeving uitvoert. De extra kosten voor het verwerken op deze manier bedragen tussen de 50.000 en 100.000 euro per jaar, aldus Knipscheer.

“We voelen ons ongelijk behandeld, omdat Post en Haveman wel mag breken en wij niet ondanks een in 2012 ontvangen milieu- c. q. breekvergunning”, aldus Knipscheer. Hij vroeg vorig jaar een tweede vergunning aan om zoveel mogelijk aan de wensen van de omwonenden en de gemeente tegemoet te komen. Op het laatste moment besloot de gemeenteraad geen medewerking te verlenen. De puinbreker, die alleen tijdens de periode van twaalf dagen wordt gehuurd, zou volgens die vergunning aan de achterzijde van het terrein in Dronten komen te staan. Akoestisch onderzoek wees uit dat op die plek minder overlast was dan op het midden van het terrein.

Knipscheer verwacht na vijf jaar weer puin te mogen breken

De puinbreker was gedurende een korte periode van acht dagen in 2013 en 2014 al actief. Ten tijde van breekwerk uitgevoerde trillings- en geluidsmetingen bij de nabijgelegen bedrijfswoningen bleven de meetwaarden onder de normen. Directeur Knipscheer verwacht dat hij op basis van die eerste vergunning straks weer aan de slag mag. “Volgens deskundigen zijn de afspraken daarin rechtsgeldig.” Knipscheer Infrastructuur heeft inmiddels vijf jaar lang niet op eigen terrein puin gebroken. “We hebben nooit de confrontatie gezocht, we hebben altijd zo zorgvuldig mogelijk naar de partijen toe gehandeld en hopen daarom dat we straks weer los kunnen.”

De uitspraak van de Raad van State wordt verwacht binnen 6 weken.

Reageer op dit artikel