nieuws

‘Big data’ voorspellen verzakkingen spoor: Strukton plaatst sensoren

infra 1014

‘Big data’ voorspellen verzakkingen spoor: Strukton plaatst sensoren
Sensoren zorgen voor big data in het spoor bij Culemborg. Beeld: ProRail

‘Big data’ kunnen verzakkingen in het spoor voorspellen. Daarom heeft Strukton in opdracht van ProRail sensoren aangebracht in het spoor bij Culemborg. Daarmee controleren de sensoren de rails en dwarsliggers op afwijkingen.

Bij Culemborg kunnen op een stuk spoor van ongeveer vier kilometer verzakkingen optreden, met verstoringen in de dienstregeling tot gevolg. ‘Big data’ kunnen die afwijkingen in kaart brengen en voorspellen waar het spoor gaat verzakken.

‘Hotspots’ gevoelig voor regen

Op zogenaamde ‘hotspots’ waar de meest kritische verzakkingen voorkomen lijkt een relatie te zijn tussen de verzakkingen en periodes van veel regen of droogte. Er zijn meer baanvakken waar dit effect optreedt en nu wordt uitgezocht of die verzakkingen zich laten voorspellen.

Om de risico’s te managen is op dit stuk spoor bij Culemborg in beide richtingen een tijdelijke snelheidsbeperking van kracht. Treinen rijden daar 100 in plaats van 140 km per uur. Op een van deze hotspots wordt nu onderzocht of sensoren afwijkingen in de ligging van het spoor op tijd kunnen registreren of voorspellen, zodat op tijd kan worden ingegrepen.

Big data ook in Scandinavië

Een taskforce van ProRail en spooraannemer Strukton Rail werkt aan een oplossing van het verzakkingsprobleem. In de periode van 2021/2022 wordt het baanlichaam aangepakt en de oorzaak structureel opgelost. Samen met ProRail Innovatie heeft de taskforce bedacht om tot die tijd frequent te gaan monitoren en daarbij te onderzoeken of de zakkingen kunnen worden voorspeld met behulp van big data.

De sensoren voor de metingen komen van de firma Railmonitor uit Denemarken. Ze meten het kantelen van de dwarsliggers op 0,1 mm nauwkeurig. Railmonitor heeft in Denemarken en Zweden uitgebreid ervaring opgedaan met het monitoren van instabiele baanlichamen en is bereid om data en kennis beschikbaar te stellen.

BID logoWilt u meer weten over Big data en sensoren in de bouw?
Bezoek dan BID (Building Industrialization & Digital transformation) op 3 en 4 december in de Jaarbeurs in Utrecht.
Meer informatie>>
Reageer op dit artikel