nieuws

Stikstof gooit roet in eten: 30 dijken, 20 snelwegen en… nog honderden bouwprojecten in geding

infra 2846

Stikstof gooit roet in eten: 30 dijken, 20 snelwegen en… nog honderden bouwprojecten in geding

De gebrekkige Nederlandse stikstofaanpak slaat om zich heen. Honderden projecten dreigen in het moeras der vertraging te belanden, blijkt uit nieuwe cijfers van de minister van Landbouw en Natuur, Carola Schouten. “Dertig tot veertig waterbouwprojecten, twintig tot dertig wegenbouwprojecten…”

Geen Crisis- en herstelwet of commissie Elverding die hier iets aan kan doen. Ruim tien jaar na de problemen met luchtkwaliteit die wegenbouwprojecten jaren vertraging kostten – en al de oplossingen die vorige kabinetten brachten om af te rekenen met moeilijke milieuproblemen- kampt de Nederlandse bouw met een ‘nieuwe’ milieu-issue: stikstof. Een uitspraak van de Raad van State legde, een paar weken geleden, letterlijk een bom legde onder het Programma Aanpak Stikstof.

Gemeentebestuurder, provinciebestuurders, waterschappen en ministers zijn in rep en roer. Vanavond vergadert de Tweede Kamer over de kink in de kabel voor – nog altijd – een onbekend aantal bouwprojecten.

Verstikken

In de aanloop van dat debat maakte minister Schouten van Landbouw en Natuur een inventarisatie van de projecten die dreigen te ‘verstikken’. Dat bleek niet eenvoudig. “Het in beeld brengen van de precieze omvang van de projecten en de consequenties en mogelijkheden per project is ingewikkeld”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze deed toch een eerste poging. Bij woningbouwprojecten, recreatieprojecten, waterveiligheidsprojecten, overal waar de schop de grond ingaat, lijkt stikstof om zich heen te slaan.

Dit is het lijstje:

Daarmee is de kous niet af. Zo zijn er nog zeker 630 juridische procedures tegen vergunningen die zijn gebaseerd op het neergesabelde stikstofbeleid. “Deze vergunningen zullen waarschijnlijk niet onherroepelijk vastgesteld kunnen worden.”

Eerder werd al bekend dat een speciaal team de problemen door stikstof gaan inventariseren. Dat team moet voor de zomer ook nog met een plan van aanpak komen.

Reageer op dit artikel