nieuws

TBI monteert zaterdag puntdeuren in Sluis Eefde

infra 1084

TBI monteert zaterdag puntdeuren in Sluis Eefde
De sluis in Eefde. Foto: Rijkswaterstaat

De puntdeuren voor de tweede sluiskolk van Sluis Eefde zijn klaar. TBI hijst ze zaterdag 18 mei de nieuwe sluiskolk in om ze vervolgens af te monteren. Eind 2020 is het hele sluizencomplex klaar, inclusief de opknapbeurt van de bestaande sluis.

De deuren van de nieuwe sluisdeur voor de sluis Eefde zijn gemaakt door Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel. De puntdeuren worden daar vandaan per schip naar Eefde vervoerd via de Lek, Neder-Rijn en de Gelderse IJssel. De nieuwe sluiskolk krijgt, als onderdeel van project Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde, aan de ene kant puntdeuren en aan de andere kant een segmentdeur. In juli wordt de segmentdeur verwacht.

Hijsklus sluis Eefde onzichtbaar vanaf de weg

Het sluizencomplex is het kleinste uit het sluizenpropramma van Rijkswaterstaat waaronder zes majeure waterprojecten vallen. De sluis Eefde staat voor 83 miljoen euro op de infra-begroting en het dbfm-contract werd eind 2016 gegund aan TBI. De bouwer maakt het complex volledig energieneutraal. De sluizen liggen in de Twentekanalen die over de volle lengte wordt verbreed. Die tender komt deze zomer op de markt, nadat een eerdere aanbesteding mislukte.

De hijsklus met de puntdeuren zijn niet te zien vanaf de openbare weg, maar tussen 08.00 uur en 13.00 uur is er een livestream te bekijken bij Restaurant De Sluis, Schoolstraat 70, in Eefde en via de webcam. Medewerkers van aannemerscombinatie Lock to Twente (TBI/Mobilis/Croonwolter&Dros) en Rijkswaterstaat zijn aanwezig om uitleg te geven.

Reageer op dit artikel