nieuws

Ring A10 en spoor dicht voor betonnen dek voor Zuidasdok

infra 4002

Ring A10 en spoor dicht voor betonnen dek voor Zuidasdok
Foto: Ingrid Koenen

Zowel het spoor als de Ring A10 Zuid en A4 gaan vijf weekenden dicht om ruimte te maken voor de afbouw van een groot betonnen spoordek. Vanaf vrijdagavond gaan 500 bouwvakkers 24/7 aan de slag. Heijmans, Fluor en Hochtief schuiven het spoordek het Pinksterweekend op zijn plaats.  

Tussen de stations Amsterdam-Zuid en RAI rijden de komende vijf weekends geen treinen. Ook een deel van de snelwegen A4 en A10 Zuid is afgesloten. Rijkswaterstaat en ProRail werken aan het spoor bij beide stations in het kader van de Zuidasdok.

Operatie Zuidasdok kost 2 miljard

Het werk hoort bij de uitbreiding en vernieuwing van station Amsterdam-Zuid, onderdeel van het project Zuidasdok. De klus uit de bulk werk getrokken die gepaard gaat met de ondertunneling van de Ring A10. Een investering waar bijna 2 miljard euro mee is gemoeid.

De komende weken treft de bouwcombinatie van Heijmans, Fluor en Hochtief de laatste voorbereidingen voor het plaatsen van een betonnen dak van 70 meter lang, 12 meter breed en 2 meter hoog voor de nieuwe stationspassage. Combinatie Schuifplus zal het dek dan 70 meter verplaatsen dwars door de A10 en onder de treinsporen.

Vijf weekenden

Zuidasdok moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van Amsterdam en het noordelijk deel van de Randstad. Naast de vernieuwing van het station verdwijnt een deel van de A10 in een tunnel onder de grond. Een project dat nog tien jaar in beslag gaat nemen.

Deze eerste klus start elke vrijdag om 22.00 uur en duurt tot maandagochtend 05.00 uur. Alleen in het laatste weekend (vanaf vrijdag 7 juni) duren de maatregelen tot dinsdagochtend 11 juni. Lees later een uitgebreide reportage van deze enorme klus en bekijk de video van het voorspannen, het heien en de voorbereidingen voor de sloop van de Amstelveenboog.

Reageer op dit artikel