nieuws

Restant Julianakanaal moet ‘nat’ afgebouwd: Wie stapt in dit probleemproject?

infra 2769

Restant Julianakanaal moet ‘nat’ afgebouwd: Wie stapt in dit probleemproject?

De afbouw van het probleemproject Julianakanaal is opnieuw in de markt gezet. Waterbouwers kunnen tot half juni hun belangstelling kenbaar maken bij Rijkswaterstaat. Deme-dochter De Vries & Van der Wiel is definitief van het project gehaald, maar draait wel op voor de kosten.

De problemen met het grondwater bij het Julianakanaal spelen alweer maanden. En al die tijd ligt het project stil.

De Vries & Van de Wiel ging voortvarend aan de slag met bentonietmatten, maar bij Berg-Obbicht bleef het water maar stromen. Onderzoek na onderzoek werd uitgevoerd om de oorzaak van het grondwaterprobleem te achterhalen.

Aannemer op zijspoor gezet

Volgens de waterbouwer is er geen andere mogelijkheid dan het kanaal ‘droog’ te leggen en af te bouwen. Maar opdrachtgever Rijkswaterstaat verschilt daarover van mening en heeft de aannemer van het project gehaald en aansprakelijk gesteld voor de afbouwkosten:

Julianakanaal

 • Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
 • Opdrachtnemer: De Vries & van de Wiel Kust en Oeverwerken
 • Contractvorm: d&c volgens UAV-GC 2005
 • Contractwaarde: 37,4 miljoen euro
 • Gunning: 2012
 • Start uitvoering: 2013
 • Geplande oplevering: eind 2018
 • Nieuwe tender: op Tenderned, sluit 17 juni
 • Nieuwe verwachte oplevering: 2023

“De aanbesteder is het daar niet mee eens en is van oordeel dat dit ook niet volgt uit onderzoeksresultaten noch uit de beoordeling daarvan van de door de opdrachtnemer ingeschakelde experts”, licht Rijkswaterstaat de opdracht toe. Het resterende deel staat nu opnieuw op Tenderned.

Definitief buitenspel

Rijkswaterstaat kiest opnieuw voor een d&c-contract met een dialoogfase. Het is niet het enige probleemproject waarbij fikse vertraging wordt opgelopen.

De bedoeling is dat de uitvoering volgend jaar maart wordt gegund aan een nieuwe bouwer. De Vries & Van de Wiel wil geen commentaar geven op deze nieuwe stap waarbij de waterbouwer definitief buitenspel wordt gezet.

‘Dit moet rechtgezet’

De waterbouwer voelde zich afgelopen winter met de rug tegen de muur gezet. Directeur Jaap van der Weele in Cobouw: “Deze gang van zaken leidt tot imago-schade aan onze onderneming. We hebben juist alles gedaan om het project weer vlot te trekken. Kosten nog moeite zijn gespaard. Dit moet rechtgezet.”

Het verruimen van het traject Berg-Obbicht in het Julianakanaal is onderdeel van het programma Maasroute. De resterende klus draait om het verdiepen van het kanaal in het traject Berg-Obbicht in combinatie met het verplaatsen van de oostelijke oever/dijk en het realiseren van een nieuwe waterremmende laag, inclusief (waterremmende) aansluitingen op de bestaande waterremmende laag en op de omgeving en het realiseren van een bodemverdediging en baggerwerkzaamheden.

De resterende werkzaamheden:

 • Verdiepen kanaal in het traject Berg – Obbicht in combinatie met het verplaatsen van de oostelijke oever c.q. dijk
 • Realiseren van een nieuwe waterremmende laag, inclusief (waterremmende) aansluitingen op de bestaande waterremmende laag en op de omgeving
 • Realiseren van een bodemverdediging
 • Baggerwerkzaamheden

Bron: Tenderned

Reageer op dit artikel