nieuws

Rekenkamer: meer geld nodig voor onderhoud aan bruggen

infra 548

Rekenkamer: meer geld nodig voor onderhoud aan bruggen
Moerdijkbrug Strukton

Binnenvaartschepen lopen steeds vaker vertraging op door gebrek aan onderhoud aan bruggen en sluizen. Daarvoor waarschuwt de Algemene Rekenkamer. “Er is meer geld nodig.”

Tientallen bruggen en sluizen die in de jaren 50 en 60 zijn gebouwd, naderen het einde van hun levensduur en vertonen steeds vaker storingen. Hoewel dit kabinet de schade wil beperken en extra geld uittrekt voor infrastructuur ziet de Algemene Rekenkamer het probleem alleen maar groter worden: de omvang van uitgesteld onderhoud bedroeg eind 2018 414 miljoen euro.

Minister Van Nieuwenhuizen meent dat ‘slechts’ 37 miljoen euro daarvan achterstallig onderhoud betreft. Daar komt echter bij dat de minister wel vanaf 2021 jaarlijks 18 miljoen euro te kort komt.

26 bruggen

Daar moet iets aan gebeuren, vindt de Algemene Rekenkamer. “Als onderhoud te lang wordt uitgesteld, neemt de kans op storingen toe. Die is de afgelopen jaren al flink gestegen. In anderhalf jaar tijd waren 26 sluizen of bruggen meer dan drie dagen geheel of gedeeltelijk afgesloten.”

Werk uitgesteld onderhoud snel weg, adviseert de Rekenkamer. “Ook zou de minister meer inzicht kunnen geven in de bruggen en sluizen die het einde van hun levensduur naderen en wat daar de veiligheidsrisico’s en financiële consequenties van zijn.”

Deskundigen van de TU Delft waarschuwen al jaren voor het ‘duizend-bruggen-probleem’ en gaten in de begroting van Rijkswaterstaat. 

 

Bron: Algemene Rekenkamer

Reageer op dit artikel