nieuws

Galecopperbrug geveld door hitte en ingesloten dwangkrachten

infra 1367

Galecopperbrug geveld door hitte en ingesloten dwangkrachten

Nauwelijks vier jaar na de grootscheepse, deels in tenten uitgevoerde, renovatie van de Galecopperbrug bij Utrecht moet het bijna vijftig jaar oude kunstwerk weer onder het mes. Kort na het opvijzelen en aanbrengen van Hoge Sterkte Beton in 2015 bleek de brug zich anders te gedragen dan verwacht. Voegovergangen en opleggingen moeten daarom nu alweer vervangen worden door hitte en ingesloten dwangkrachten.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat meldde deze week dat de Galecopperbrug dit najaar tijdelijk en gedeeltelijk wordt afgesloten voor automobilisten. Wat blijkt? Vier voegovergangen en zes opleggingen onder de landhoofden moeten krap vijf jaar na aanbrengen alweer vervangen worden.

Hoe hoog de kosten zijn van dit dompertje, is volgens Rijkswaterstaat nog onduidelijk. Vast staat wel dat Rijkswaterstaat er zelf voor opdraait en niet KWS die de renovatie van de cruciale verbinding in de A12 bij Utrecht en Nieuwegein tussen 2013 en 2015 onder witte tenten uitvoerde. “Het is een aanvullende opdracht.”

Dat is op zich opmerkelijk, omdat navraag bij Rijkswaterstaat leert dat de nu aangepakte problemen wel degelijk zijn ontstaan tijdens de renovatie van de brug over het Amsterdam Rijnkanaal die in 1971 werd opgeleverd.

Onder spanning

“Op de Galecopperbrug zijn de opleggingen en voegovergangen tijdens en na de renovatie (2013-2015) onder spanning komen te staan, zo blijkt uit vervolgonderzoek”, laat een woordvoerder  van Rijkswaterstaat weten.

“De oorzaak lag in de combinatie van twee factoren”, legt hij uit. “Ten eerste bereikte het deel van de brug waar het staal open lag tijdens de renovatie hoge temperaturen door zeer sterke zon. Ten tweede werkten er in de brug zogenoemde ingesloten ‘dwangkrachten’, waardoor deze op het moment van de renovatie niet-detecteerbaar waren. Door de combinatie van deze factoren zette het brugdek anders uit dan verwacht.”

Andere oplossing

Door die tijdelijke uitzetting beschadigden delen van de opleggingen onder de zuidelijke brug. Daardoor kreeg de brug meer ruimte om te bewegen met als gevolg dat de voegovergangen onder druk kwamen te staan.

“Rijkswaterstaat vervangt de voegovergangen en opleggingen daarom door nieuwe typen die geschikt zijn voor deze krachten en bewegingen”, besluit de woordvoerder.

 

Reageer op dit artikel