nieuws

ProRail stelt Ballast Nedam ultimatum om tunnel Gorinchem: arbitrage dreigt

infra 2997

ProRail stelt Ballast Nedam ultimatum om tunnel Gorinchem: arbitrage dreigt
Er zit al twee maanden een slot op het bouwhek bij station Gorichem. Het werk ligt stil.

ProRail dreigt Ballast Nedam met arbitrage om de reizigerstunnel Gorinchem. Het werk ligt inmiddels drie maanden stil door een geschil over obstakels in de ondergrond. Daardoor kan de bouwer geen heistelling plaatsen.

ProRail stelt de bouwer nu een ultimatum, maakt de spoorbeheerder bekend. Als de bouwer dit niet doet, neemt de opdrachtgever juridische stappen om de afbouw af te dwingen. Ballast Nedam wil geen commentaar geven.

Ballast Nedam legde werk stil

Ballast Nedam legde het werk in Gorinchem begin februari stil nadat bleek dat er diepe putten zaten op de plek waar de bouwer heistelling wilde plaatsen. De aanwezigheid van de putten zou de aannemer hebben verrast, maar volgens ProRail staan die op tekeningen die Ballast Nedam voor aanvang van de bouw heeft ontvangen.

Door het oponthoud zal de onderdoorgang dit jaar niet afkomen. ProRail eist nu dat het bouwbedrijf het werk voor 2021 afmaakt. De aannemer claimt verlies te lijden en vraagt om compensatie voor de tegenvallers “meer dan in het contract is afgesproken”, volgens ProRail.

De reizigerstunnel zou oorspronkelijk in de tweede helft van dit jaar af zijn. De komst van de nieuwe onderdoorgang maakt het station beter toegankelijk. Zo krijgt de tunnel een lift en is een nieuw zijperron bereikbaar via een hellingbaan. Reizigers met een lichamelijke beperking kunnen tot nu toe alleen het middenperron bereiken door onder begeleiding van treinpersoneel via een overpad over de sporen te gaan. Deze situatie blijft bestaan totdat de nieuwe reizigerstunnel klaar is.

Zo moet de onderdoorgang worden

Reageer op dit artikel