nieuws

Heijmans pakt scheuren in vloer tunnelbak aquaduct Leeuwarden aan

infra Premium 1991

Heijmans pakt scheuren in vloer tunnelbak aquaduct Leeuwarden aan
Archieffoto

Anderhalf jaar na de oplevering verdikt aannemer Heijmans het asfalt in het M. C. Escheraquaduct bij Leeuwarden. Ook schijnvoegen in het wegdek worden vernieuwd. Als gevolg van krimp van de gesegmenteerde betonvloer in de tunnelbak zijn scheuren in het wegdek ontstaan.

De problemen liggen deels in het warme weer rond de bouwvak van 2017 toen de soms meer dan een meter dikke betonvloer van het M. C. Escheraquaduct werd gestort. De relatief hoge temperaturen zorgden ervoor dat de uitzetting van het beton al hoog was op het moment dat de zaagsnedes werden aangebracht.

Een tweede oorzaak wordt gezocht in de relatief grote afstand tussen de zaagsnedes, die over de hele breedte van de betonvloer lopen. De moten van zo’n 30 m lengte hebben daardoor een relatief grote werking. Het asfalt kon de werking onvoldoende opvangen, waardoor scheurvorming ontstond. Dat was direct al in de winter van 2017/2018 het geval. Heijmans heeft toen de eerste reparaties uitgevoerd.

De bestaande deklaag wordt vervangen door dikkere lagen asfalt

Met acht centimeter blijkt de asfaltlaag in het aquaduct te dun, aldus projectleider Johan Poelsma van Heijmans. De bestaande deklaag wordt daarom vervangen door dikkere lagen asfalt met als deklaag de geluidsreducerende Microflex. In twee weekenden pakt Heijmans de klus aan. In totaal wordt 7.000 m2 asfalt gedraaid. De rijbanen van 6,50 m breedte worden over een lengte van 550 meter aangepakt.

In overleg met opdrachtgever provincie Fryslân is ervoor gekozen om de werkzaamheden tijdens een periode met gemiddelde temperaturen uit te voeren. Daardoor is de kans op schade als gevolg van krimp of uitzetting in de toekomst minder groot.

Heijmans kiest ervoor om de bestaande schijnvoegen in het asfalt met een andere bitumen op te vullen. Nieuwe zaagsnedes aanbrengen is volgens Poelsma niet nodig. “We volgen de met rubber gevulde voegen in de onderliggende betonvloer. Dat moet voldoende zijn.”

Aanleg aquaduct klus van ruim 30 miljoen

Over de hoogte van de kosten doet projectleider Poelsma geen uitspraken. “We richten ons nu eerste op de reparatie van de weg.” De aanleg van het aquaduct was onderdeel van een design and build-contract voor de Drachtsterweg met een aanneemsom van ruim 30 miljoen euro. Het werk omvatte de grotendeels verdiepte aanleg van de weg zelf, de realisatie van een aquaduct in het Van Harinxmakanaal en de bouw van een ongelijkvloerse kruising in de nieuwe wijk Zuiderburen.

Reageer op dit artikel