nieuws

Amsterdamse warmtenetten worden aan elkaar geknoopt  

infra Premium 623

Amsterdamse warmtenetten worden aan elkaar geknoopt  

Vattenfall is begonnen met het aan elkaar knopen van de Amsterdamse warmtenetten en de bouwen van buffers om de warmtevoorziening van de hoofdstad te verbeteren. Samen met AEB Amsterdam investeert het energiebedrijf tot 2022 zo’n 400 miljoen euro in het project.

 

De Amsterdammers ontvangen nu hun stadswarmte vanuit twee verschillende bronnen. De warmte van Amsterdam Zuid Oost komt vanuit de centrale in Diemen en de warmte in Noord West vanuit de centrale van AEB Amsterdam in het havengebied. De gebieden Nieuw West en Zuideramstel worden met elkaar verbonden worden door een 3.8 kilometer lange pijplijn. Voor beide gebieden is tot 2025 een groei voorzien van totaal zo’n 20.000 woningen. Al die huizen moeten ook van warmte worden voorzien en de gemeente zet er op in dat zoveel mogelijk fossielvrij te doen.

Buffer voor 3600 kuub warm water

Niet alleen de netten worden aan elkaar gekoppeld,  ook komt er langs de A10 in de bocht bij de A4 een warmtebuffer waar 3600 kubieke meter warm water in opgeslagen kan worden. Dit is een kleinere versie van de warmtebuffer, die Nuon/Vattenfall al een paar jaar heeft staan bij de centrale bij Diemen. De buffer maakt het mogelijk meer warmte vanuit het AEB Amsterdam naar het bestaande net in Zuid Oost Amsterdam te voeren. Op dezelfde locatie komt een hulpwarmtecentrale (HWC) voor de aller koudste dagen van het jaar.

Vattenfall heeft voor de uitvoering van de werkzaamheden gekozen voor Engie en Denys. Engie begint in juli met de bouwt de hulpwarmtecentrale en de buffer. Denys is inmiddels begonnen met de aanleg van de 3,8 kilomter lange leiding.

Binnen één generatie fossielvrij

Vattenfall, dat tot voor kort in Nederland opereerde als Nuon, streeft naar fossielvrije energievoorziening binnen één generatie. Voor 2040 moet de warmtelevering compleet CO2 vrij zijn. Het koppelen van de netten en het bouwen van de buffers maakt het mogelijk  volgens directeur Alexander van Ofwegen mogelijk meer duurzame bronnen toe te voegen aan het netwerk. Met de ontwikkeling van die bronnen is het energiebedrijf volop bezig.

 

Reageer op dit artikel