nieuws

Noordelijke Ring Utrecht en A27 pas eind 2020 op de markt

infra Premium 2110

Noordelijke Ring Utrecht en A27 pas eind 2020 op de markt
GEBOUW WESTRAVEN rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat verwacht de Noordelijke Ring Utrecht en de verbreding van de A27 pas eind volgend jaar op de mark te zetten. Dat blijkt uit de nieuwste inkoopplanning van de gww-opdrachtgever.  Ook de impact van de noodzakelijke renovatie van bruggen wordt steeds duidelijker met de Brienenoordbrug, Galecopperbrug en John Frostbrug.

“Stapsgewijs gaan we alle geselecteerde 40 bruggen, sluizen, en tunnels in de inkoopplanning opnemen”, licht woordvoerder Hubert Heutink van Rijkswaterstaat de inkoopplanning toe.  Dat is bijvoorbeeld terug te zien met de planning van meerdere bruggen, maar ook zijn de tenders voor de Marijkesluis, Koninginnensluis en Maeslandtkering ingepland. Bekijk hier de hele planning van Rijkswaterstaat.

Waar is de tender voor het Julianakanaal?

Opvallend zijn ook de tientallen baggerklussen die in de planning zijn opgenomen. Zo zijn nog voor de zomer de tenders te verwachten voor het uitbaggeren van de Westerschelde, IJmuiden, Maasmond en Nieuwe Waterweg. Opvallende afwezige is de aangekondigde tender voor het restant van het Julianakanaal.

Rijkswaterstaat haalde eind vorig jaar De Vries & van der Wiel van het contract af en kondigde aan op zoek te gaan naar een nieuwe aannemer voor de laatste twee kilometer van het project. De nieuwe tender daarvoor ontbreekt vooralsnog op de inkoopplanning.

Op de gww-planning is bij punt 3 wel een tender  betreffende het Julianakanaal terug te vinden. Het blijkt dat ‘inkoop Maasroute – Verruiming Julianakanaal t.p.v. haven Stein’ al ver voor de ruzie  uit het project was gehaald en los wordt getenderd.

Navraag leert: “Deze tender gaat niet over de werkzaamheden die nog moeten worden afgerond nu de samenwerking met De Vries en Van der Wiel is stopgezet. Dit betreft werk dat oorspronkelijk bij de opdrachtnemer was ondergebracht, maar dat geruime tijd voor beëindiging van de samenwerking, in samenspraak tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, als minderwerk uit het contract was gehaald.”

Verbreding Galecopperbrug

Naast veel waterwerken zijn ook de nodige grote projecten terug te vinden in de inkoopplanning. Dit jaar is echter geen enkel project van meer dan 500 miljoen euro te verwachten. De aanbesteding voor de noordelijke ring Utrecht, de verbreding van de A27 Houten – Hooipolder en InnovA58  zijn niet eerder te verwachten dan najaar volgend jaar.

De enige uitzondering is de tender voor de zuidelijke Ring Utrecht A27/A12 met de verbreding van de Galecopperbrug. Die tender komt ‘waarschijnlijk’ het vierde kwartaal van dit jaar op de markt.

Rijkswaterstaat bevestigt dat er geen grote wijzigingen zijn ten opzichte van de vorige planning van oktober vorig jaar. De belangrijke infra-opdrachtgever is van plan komende tijd de inkoopplannen verder uit te breiden en aan te vullen met extra informatie om het marktpartijen makkelijker te maken sneller en selectiever te kiezen.

Reageer op dit artikel