nieuws

Netbeheerder Alliander: Forse vertragingen bij aansluitingen

infra Premium 996

Netbeheerder Alliander: Forse vertragingen bij aansluitingen

De vertragingen bij netwerkbedrijf Alliander lopen flink op door bijvoorbeeld de grote vraag naar aansluitingen van zonneparken. In sommige gebieden moeten mensen wel 48 weken wachten op bepaalde aansluitingen, zegt topvrouw Ingrid Thijssen. Ze noemt de energie-infrastructuur in Nederland een “bottleneck” bij de grootschalige overgang naar hernieuwbare energie.

Vooral in landelijke gebieden in Friesland, Gelderland en Noord-Holland, waar het elektriciteitsnet “dun”, is loopt Alliander tegen problemen aan. Ook het landelijke tekort aan technici speelt mee, zegt de bestuursvoorzitter. Alliander is al begonnen met werven van geschikt personeel bij vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Maar Thijssen voorziet op termijn ook problemen in een grote stad als Amsterdam, als niet tijdig wordt ingegrepen. Onderzoek van Alliander wijst uit dat de vraag naar elektriciteit hier tot 2050 kan vervijfvoudigen door allerlei stroomvretende datacenters en volledig van elektriciteit afhankelijke nieuwbouwwijken.

Alliander hamerde er bij de presentatie van de jaarcijfers daarom nogmaals op dat het heel belangrijk is dat er samen met gemeenten langjarig vooruitgepland kan worden wat betreft energie-infrastructuur. Ook vindt het netwerkbedrijf voor ruim 3 miljoen mensen en bedrijven in Nederland dat de wetgeving op bepaalde punten aangepast zou moeten worden. Het gaat er dan vooral om dat projecten al vooraf gefinancierd kunnen worden.

Investeringen lopen op tot 731 miljoen

De investeringen om het net beter bestand te maken tegen de energiepieken en -dalen gingen vorig jaar flink omhoog. Er werd in totaal 731 miljoen euro geïnvesteerd, tegenover 666 miljoen in 2017. Financieel ging het Alliander vorig jaar niettemin voor de wind. De omzet en winst gingen flink omhoog. De bedrijfsopbrengsten stegen met 228 miljoen euro tot bijna 2,1 miljard euro. Dat is inclusief de eenmalige opbrengsten van de verkoop van dochteronderneming Allego van 105 miljoen euro. Het resultaat na belastingen exclusief bijzondere posten steeg naar 261 miljoen euro, van 206 miljoen een jaar eerder.

Reageer op dit artikel