nieuws

Minister: Merwedebrug was nog veilig genoeg

infra 882

Minister: Merwedebrug was nog veilig genoeg
Foto: Rijkswaterstaat

De Merwedebrug bij Gorinchem stond in 2016 niet bijna op instorten. Nederland is dan ook niet aan een ramp ontsnapt. Als een brug niet meer aan het vereiste veiligheidsniveau voldoet, betekent dat niet dat de brug ook daadwerkelijk bezwijkt.

Er worden bij de berekeningen ruime veiligheidsmarges gebruikt, stelt verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ze reageert op vragen van verontruste Tweede Kamerleden. Die eisten opheldering na waarschuwingen van twee hoogleraren dat er destijds een acuut veiligheidsrisico was.

De Merwedebrug (A27) moest in oktober 2016 opeens twee maanden dicht voor vrachtverkeer nadat problemen met de constructie waren geconstateerd.

De minister sluit vergelijkbare acute maatregelen niet uit. Ook met de gebruikelijke inspecties en onderhoud en met meer geld voor vervanging en renovatie kunnen zich altijd incidenten voordoen.

Reageer op dit artikel