nieuws

Kap van 140 abelen langs N33: weg afgesloten, roeken verhuizen

infra Premium 653

Kap van 140 abelen langs N33: weg afgesloten, roeken verhuizen

De N33 van Zuidbroek richting Veendam is deze maand minimaal drie weekenden afgesloten. Vanaf dit weekend worden 140 van de 250 bomen langs de weg gekapt. Deze verkeren in zo’n slechte staat dat ze spontaan kunnen omvallen.

De 250 bomen zijn in de jaren 30 van de vorige eeuw geplant en zijn nu aan het einde van de levensduur. Bij harde wind is er een grote kans dat takken afbreken of dat de boom zelf afbreekt. Daarom heeft Rijkswaterstaat vergunning gekregen om 140 van de 250 bomen te kappen en af te voeren.

Het kappen vindt plaats vanaf komend weekend gedurende drie weekenden plaats. Als uitloop is ook het weekeinde van 26 en 27 januari gereserveerd. De rijstrook in zuidelijke richting wordt afgezet van zaterdagochtend 07.00 uur tot zondagavond 20.00 uur.

Kolonie roeken broedt al vanaf februari

De kap van de bomen vindt al in januari plaats in verband met de kolonie roeken. De roek is een beschermde vogelsoort die vanaf februari begint te broeden. Voor de kap haalt Rijkswaterstaat de nesten uit de bomen en verplaatst ze naar een veilige locatie.

Ter compensatie van de gekapte bomen komen binnen een straal van vier kilometer evenveel nieuwe bomen. Op dit moment is nog niet bekend waar precies.

 

Reageer op dit artikel