nieuws

Boskalis in de race voor bouw Schots windpark

infra Premium 606

Boskalis in de race voor bouw Schots windpark

Boskalis heeft een zogeheten pre construction agreement getekend voor windpark Inch Cape voor de Schotse kust. De enige hobbel die definitieve gunning van het contract van zeker 200 miljoen euro nog in de weg kanst staan is toekenning van een overheidssubsidie.

De Nederlandse baggeraar heeft de overeenkomst getekend met Inch Cape Offshore Limited. Dat heeft alle procedures doorlopen voor de aanleg van het park met 72 turbines voor de Schotse kust. Halverwege dit jaar staat een nieuwe veiling gepland van de zogeheten Contract for Difference, subsidies die de Britse overheid toekent om de energietransitie aan te zwengelen. Als die worden toegekend  wordt het contract definitief en zal Boskalis in 2021 en 2022 druk zijn met het installeren van de funderingen, plaatsen van de turbines en het leggen van de kabels in het park en naar de kust. Dat laatste gebeurt in combinatie met NKT. Bij voorgaande veilingrondes werden volgens een woordvoerder van Boskalis alle aanvragen altijd gehonoreerd.

Omzet op project zal nog flink toenemen

De geschatte omzet van 200 miljoen euro voor Boskalis is vooral gebaseerd op de inzet van de schepen en expertise om de klus tot een goed einde te brengen. De baggeraar is al van start gegaan met de engineering.  Als de klus daadwerkelijk doorgaat, verzorgt Boskalis ook een belangrijk deel van de inkoop van het staal voor de funderingen en het bijbehorende laswerk. Daardoor kan de contractwaarde volgens de woordvoerder zomaar nog eens met 150 miljoen euro toenemen.

De turbines voor Inch Cape komen niet te staan op monopiles, maar op jackets. Boskalis gaat die plaatsen met de Bokalift 1  het kraanschip dat het vorig jaar in gebruik nam.

Reageer op dit artikel