nieuws

Groningen opent nieuwe proeftuin voor infra-innovaties

infra Premium 1033

Groningen opent nieuwe proeftuin voor infra-innovaties

Groningen biedt sinds vandaag plek aan baanbrekende innovaties voor de infrasector. Op het terrein van stichting Building is een proeftuin geopend, waar nu al zes innovaties- op het gebied van asfalt- en betonverharding, waterbeheersing en slimme nutsvoorzieningen- getest en onderzocht worden.

De proeftuin, die opgezet is door adviesbureau Ohpen Ingenieurs, civieltechnisch adviseur PolyCiviel, stichting BuildinG en aannemer Koninklijke Oosterhof Holman, heeft een duidelijke focus op klimaatadaptatie. Volgens de initiatiefnemers speelt de bouw een belangrijke rol als het gaat om Nederland duurzaam, klimaatbestendig en circulair te maken. Maar om hieraan bij te dragen moet de bouw zich opnieuw uitvinden, stellen de partijen.

Geen showtuin

“Daarom hebben we hier een plek ingericht voor het daadwerkelijk ontwikkelen van nieuwe technieken en concepten”, verklaart René Garlich, hoofd van Ophen Ingenieurs en penvoerder van het initiatief.

De tuin is geen showtuin voor producten die al bestaan, maar een plek waar deelnemers daadwerkelijk aan de slag willen met ‘echte innovaties’. De initiatiefnemers hebben daarvoor de faciliteiten gerealiseerd. Zodat innovaties getest, onderzocht en gevalideerd kunnen worden.

Samenwerkingen

Er is ook samenwerking gezocht met onderwijsinstellingen op het complex. Zo zijn diverse afstudeerders van Hanze Hogeschool al aangehaakt. Daarnaast willen de initiatiefnemers gaan samenwerken met bedrijven.

Er is nog genoeg ruimte voor nieuwe innovaties. Potentiële deelnemers kunnen zich melden bij BuildinG, PolyCiviel of Ohpen Ingenieurs.

Reageer op dit artikel