nieuws

‘Exploitant Autostrada moet meebetalen aan herbouw brug Genua’

infra Premium 938

‘Exploitant Autostrada moet meebetalen aan herbouw brug Genua’

De speciale commissaris die is belast met de herbouw van de brug bij Genua die eerder dit jaar instortte, wil dat de exploitant van de snelweg 400 miljoen euro betaalt voor de herbouw. De exploitant mag zelf niet meebouwen.

De exploitant, Autostrade, heeft zelf bekendgemaakt dat commissaris Marco Bucci om het geld heeft gevraagd. De verkeersbrug uit de jaren zestig stortte 14 augustus in doordat een van de tuien het begaf. Daardoor miste de constructie een tweede draagweg. Tientallen auto’s vielen ongeveer 45 meter naar beneden. 43 mensen kwamen om.

De autoriteiten hebben Autostrade de schuld gegeven van het instorten en uitgesloten van het meedoen aan de reconstructie. Ook heeft het openbaar ministerie onderzoek ingesteld naar de exploitant.

Sloop is begonnen

Half december is de sloop begonnen van de resten van de brug. Ook doen tal van commissies in Italië doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval en moeten in kaart brengen hoe de staat is van bruggen, viaducten en andere infrastructuur in de rest van het land.

‘Nieuwe brug moet duizend jaar blijven staan’

Architect Renzo Piano, die uit Genua komt, ontwerpt de nieuwe brug. Hij liet weten daarbij uit te gaan van een ontwerplevensduur van een millennium. “De nieuwe brug moet duizend jaar blijven staan. Hij wordt gemaakt van staal en moet eenvoudig zijn”, aldus Piano in een eerder artikel.

De autoriteiten in Genua willen dat er in oktober 2019 weer auto’s over de nieuwe brug rijden.

Reageer op dit artikel