nieuws

Na lange zeereis komen sluisdeuren IJmuiden aan in Nederland

infra Premium 3206

Na lange zeereis komen sluisdeuren IJmuiden aan in Nederland

Na een tocht van 44 dagen over zee zijn de drie deuren voor de nieuwe zeesluis IJmuiden aangekomen op de Maasvlakte. Daar worden ze te water gelaten en stuk voor stuk naar IJmuiden versleept.

De 3000 ton zware deuren zijn met het schip de Talisman van Boskalis-dochter Dockwise vervoerd. Dat schip wordt komende week voorzichtig afgezonken, zodat de deuren gaan drijven. Daarbij moeten ze een draai maken van 90 graden.

Door de Noordersluis naar logistiek centrum

Daarna kunnen de gevaarten van 72 bij 24 bij 11 meter versleept naar IJmuiden waar ze door de Noordersluis gaan richting een kade in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Aannemingscombinatie OpenIJ heeft daar een logistiek centrum ingericht waar twee deuren worden afgebouwd en uitgerust met alle noodzakelijke installaties. De derde deur wordt in een uitsparing achter het binnenhoofd van de nieuwe sluis afgemeerd en daar afgebouwd.

De kas voor de buitenste sluisdeur heeft de combinatie van VolkerWessels en BAM inmiddels succesvol afgezonken. Dat is grotendeels gebeurd met op afstand bestuurde spuitlansen en pompen die de grond vanuit de graafkamer van het caisson afvoerden. Binnenkort gaat de bouwcombinatie aan de slag met het afzinken van het caisson voor het binnensluishoofd. Dat is bijna twee keer zo groot omdat hij plek moet bieden aan twee sluisdeuren: de operationele deur en de reservedeur. Nog nooit eerder werd ergens ter wereld zo’n groot caisson afgezonken in de bodem. De enorme kostenoverschrijdingen waar de bouwers van de zeesluis mee worstelen  komen vooral voor rekening van de caissons, die bij gunning slapper bleken dan gedacht. Het werk lag bijna een jaar stil om het ontwerp aan te passen en door een onafhankelijk expertteam te laten beoordelen op haalbaarheid.

Wachten op rustig weer

Het precieze moment van transport richting IJmuiden laat zich volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat lastig voorspellen. Er wordt vooral gewacht op rustig weer, zodat de deuren de laatste etappe van hun zeereis ook onbeschadigd doorstaan. Op de Maasvlakte is ruimte genoeg om ze te stallen en te wachten op de goede omstandigheden. Hij gaat ervan uit dat de deuren voor de jaarwisseling wel de sluizen bij IJmuiden gepasseerd zijn.

Reageer op dit artikel