nieuws

Betonnen fietspad met 60 procent minder uitstoot

infra Premium 847

Betonnen fietspad met 60 procent minder uitstoot

Zeker 60% minder CO2-uitstoot tegen beperkte meerkosten. Dat claimen Schagen Infra en Bruil te bereiken bij de aanleg van een nieuw betonnen fietspad in Apeldoorn. In de mortel wordt veel lokaal sloopmateriaal verwerkt.

Groot verschil met andere duurzame betonmengsels is volgens de initiatiefnemers dat hun mengsel veel voordeliger is om te maken. Hoe ze dat precies voor elkaar spelen maken ze later  bekend. Eén van de maatregelen is dat versleten of gebroken klinkers, stoeptegels en wegdekken worden verwerkt in de mortel. Dat scheelt veel winning van primaire materialen. De bulkmaterialen worden geoogst bij de reconstructie van de wegen en trottoirs in de wijk De Parken die momenteel plaatsvindt.

Provincie Gelderland subsidieert

Het duurzame fietspad wordt begin volgend jaar een stuk verderop aangelegd in de gemeente, aan de Krimweg bij Hoenderloo. Bruil levert de betontechnologie die leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 60%. Schagen Infra legt het fietspad aan. De gemeente Apeldoorn zet hoog in op hergebruik van materiaal en circulariteit. Voor het circulaire fietspad wist het een subsidie los te krijgen van de provincie Gelderland.

Reageer op dit artikel