nieuws

Eindelijk zijn daar dan de langverwachte TunnelTesla’s

infra Premium 1361

Eindelijk zijn daar dan de langverwachte TunnelTesla’s
De tunnel-tesla's bij de Rotterdamse baan

BAM heeft bij de bouw van de Victory Boogie Woogietunnel eindelijk de beschikking over de elektrische voertuigen om de zware tunnelsegmenten naar de boorkop te rijden. Bij de eerste tunnelbuis lieten de accu’s van de TunnelTesla’s het nog afweten.

De TunnelTesla’s zijn de meest in het oog springende maatregel die van de Victory Boogie Woogietunnel de duurzaamste tunnel van Europa moeten maken. Andere maatregelen die BAM neemt zijn de installatie van een speciaal fijnstofafvangsysteem en zonnepanelen bij de tunnelmonden. Verder worden zoveel mogelijk duurzame asfalt- en betonmengsels toegepast.

In één keer complete tunnelring naar de boorkop

De elektrische segmentenvoertuigen kunnen in één keer een complete tunnelring naar de boorkop brengen. Omdat ze daarbij geen dieselwalm uitstoten, hoeft de tunnel minder intensief geventileerd te worden om een schone werkplek te garanderen voor de boorploeg. Dat levert een extra besparing op de CO2-uitstoot op.

Foto:Frank Jansen

Eigenlijk was het de bedoeling dat de TunnelTesla’s begin dit jaar bij het boren van de eerste tunnelbuis al zouden worden ingezet. Maar problemen met de accu verhinderden dat. De wagens moeten een gewicht van 120 ton de tunnel naar de boorkop kunnen brengen. in kunnen brengen. Het transport gaat eerst naar beneden de tunnelbuis in, maar moet na het diepste punt van de tunnel ook weer omhoog. De traditionele segmentenwagens die BAM inzette bij de eerste tunnelbuis kunnen maar een halve ring per keer afleveren.

Op sommige dagen wordt wel 30 meter per dag geboord

De bouw van de tweede buis van de Victory Boogie Woogie-tunnel voltrekt zich in een stevig tempo. Per dag wordt gemiddeld 25 meter tunnel geboord. Maar er zijn ook dagen bij dat de tunnelboormachine 30 meter voortgang boekt. De Victory Boogie Woogie-tunnel maakt deel uit van de Rotterdamsebaan, een nieuwe ontsluitingsroute voor Den Haag, die knooppunt Ypenburg direct verbindt met de centrumring van de stad. De eerste auto’s moeten op 1 juli 2020 door de tunnel rijden.

Reageer op dit artikel