nieuws

Miljoenenstrop dreigt bij project Grensmaas: “Grindmolens moeten 3 jaar extra draaien”

infra 3960

Miljoenenstrop dreigt bij project Grensmaas: “Grindmolens moeten 3 jaar extra draaien”

Het project Grensmaas dreigt uit te lopen op een miljoenenstrop van 30 tot 40 miljoen euro voor de betrokken waterbouwers Van den Biggelaar, Van Oord en Boskalis. De afzet en omzet van grind is sinds de bouwcrisis met ruim 30 procent gekelderd en herstelt zich moeizaam.

De hoop is nu gevestigd op drie jaar extra draaien van de grindmolens. Het consortium heeft een verzoek ingediend bij de provincie Limburg, Sittard-Geleen en Rijkswaterstaat om de vergunning voor de grindwinning met drie jaar te verlengen tot eind 2027.

“Consortium Grensmaas heeft die extra tijd nodig om de grote achterstand in de grindproductie, veroorzaakt tijdens de bouwcrisis tussen 2010 en 2016 in te halen”, aldus woordvoerder Peet Adams namens  het consortium, waar naast de bouwers ook 7 grindproducenten en Natuurmonumenten in participeren. “Zonder verlenging van de uitvoering levert het project Grensmaas het consortium alsnog een strop van tientallen miljoenen euro op.”

Naijleffect bouwcrisis

De productie is tijdens de crisisjaren blijven steken op 3 tot maximaal 3,5 miljoen ton per jaar, terwijl was gerekend op 4,5 tot 5 miljoen ton. In totaal gaat het om zo’n 54 miljoen ton zand en grind.

De dorpen langs de Maas zijn inmiddels beschermd tegen hoogwater, maar de grindmolens moeten nog drie jaar extra draaien voordat de bouwers uit de kosten zijn. Beeld: Rijkswaterstaat

“De achterstand in de productie is door het naijleffect van de crisis opgelopen tot ruim 7 miljoen ton grind”, is zijn inschatting. Met die 7 ton is een opbrengst van zo’n 30 tot 40 miljoen euro gemoeid, bevestigt de woordvoerder.

Daarmee zouden de betrokken bedrijven quitte kunnen draaien, is de verwachting. Overigens heeft de provincie in eerste instantie welwillend gereageerd op het verzoek, maar zal het waarschijnlijk nog enkele maanden duren voordat alle procedures en vergunningen rond zijn.

Geen soelaas

Ook nu sprake is van hoogconjunctuur in de bouw biedt dat geen soelaas voor de bouwers van het consortium. “De afzet blijft nog steeds zo’n 25 procent achter op de prognoses. Ook de huidige hausse op de woningmarkt heeft weinig tot geen effect op de afzet van zand en grind. Deels omdat grootschalige nieuwbouwwijken nog uitblijven en ook de afzet van gietbouw-projecten in de inframarkt trekt nog nauwelijks aan”, motiveert het consortium.

Molens draaien langer bij Schipperskerk

De grindproductie blijft in beoogde verlengingsperiode tussen 2025 tot en met 2027 overigens beperkt tot de werklocatie Trierveld en de zogenoemde banaan in Koeweide, beide ten noorden van het dorp Schipperskerk.

Op alle overige werklocaties wordt de uitvoering volgens de huidige planning afgerond. Daarbij is het de bedoeling dat de grindmolens nog twee jaar draaien en het derde jaar is nodig voor het opruimen van de werkhaven en de herinrichting van het terrein.

Omzet van 700 miljoen

Het project Grensmaas neemt een bijzondere positie in binnen de infra-projecten en wordt in principe budgettair neutraal uitgevoerd. In ruil voor het beveiligen van de Maas (Hoog Water Beschermings Programma) en de natuurontwikkeling van 1000 hectare uiterwaarden mocht het consortium Regenboog zand en grind winnen. Met het hele project is een omzet van ruim 700 miljoen euro omzet gemoeid.

Reageer op dit artikel