nieuws

Eerste Chinese deur bijna op z’n plek in Beatrixsluis

infra Premium 1357

Eerste Chinese deur bijna op z’n plek in Beatrixsluis

De hijsoperatie van de allereerste sluisdeur voor de nieuwe sluiskolk van de Beatrixsluis is donderdagochtend voorspoedig van start gegaan. De Chinese deur zit naar zijn verwachting vanmiddag op zijn plek.

Om half 7 vanochtend waren de eerste medewerkers van Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk al ter plaatse en om 8.00 uur kon de operatie beginnen. De deur met een gewicht van 490.000 kilo was een dag eerder al in Nieuwegein aangekomen.

De eerste sluisdeur voor de derde kolk.

Tijdrovend klusje

Een kraan van 42 meter hoog heeft de deur omhoog gehesen. Maar dat is niet zomaar even gedaan, de kraan op het ponton is namelijk gezekerd en kan geen draaiende bewegingen maken. Het ponton moest daardoor eerst op de juiste positie worden gemanoeuvreerd, een klusje dat al zo’n 1,5 uur in beslag nam.

Het ponton manoeuvreert de deur vervolgens tot boven de deurkas. Vanaf daar laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas in zakken.

Voor het echte hijsen kon beginnen moest eerst het ponton op de juiste manier gemanoeuvreerd worden.

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Later meer over de hijsoperatie op Cobouw.nl.

 

 

Reageer op dit artikel