nieuws

Damwanden met Cradle to Cradle certificaat voor Fries dorp

infra Premium 672

Damwanden met Cradle to Cradle certificaat voor Fries dorp

Het Friese Workum heeft als eerste Nederlandse gemeente damwanden gekregen met Cradle to Cradle certificaat. De nieuwe Accoya oeverbekleding langs een kanaal bestaat uit een combinatie van hardhout en zachthout.

De twee houtsoorten zijn door middel van een constructieve vingerlas verbonden. Die bevindt zich altijd minimaal 15 centimeter onder de waterlijn. De damwandplanken in het Diepe Dolte kanaal zijn vijf meter lang, zes centimeter dik en twintig centimeter breed. De onderste 3,60 meter is gemaakt van vuren. Het meest kritische deel, dat boven water uitkomt, is vervaardigd uit Accoya.

25 jaar garantie

Accoya geeft 25 jaar garantie op de toepassing in grond- en zoetwatertoepassingen en is heel duurzaam”, aldus objectbeheerder Anton Terpstra van de gemeente Sudwest fryslan. “Daarom hebben we besloten om te kijken hoe het hout zich nu bewijst in deze eerste oever-damwand constructie.”

Duurzaamheidsklasse 1

In de waterkering is in totaal 120 strekkende meter Accoya hout geplaatst langs één oever. Dit in Nederland geproduceerde geacetyleerde hout met duurzaamheidsklasse 1 is vormvast en heeft een hoge rotbestendigheid.

Houtbedrijf Van Swaay Duurzaam Hout dat de planken heeft ontwikkeld en geleverd kreeg een Cradle to Cradle Silver certificering voor het materiaal.

Reageer op dit artikel