nieuws

Strooiwagens de weg op tegen smeltend asfalt

infra 1173

Strooiwagens de weg op tegen smeltend asfalt
Foto: VidiPhoto GELDERMALSEN – Het blijft een vreemd gezicht: zout strooien in de zomer. Maandag ging de strooiwagen van de gemeente Geldermalsen opnieuw op pad om het asfalt op een aantal wegen te verkoelen met zout. Temperaturen lopen met deze droogte en felle zon op vooral het donkere asfalt en in bochten soms op tot 80 graden Celsius, met als gevolg dat de bovenlaag smelt en wegen beschadigd raken. Zout zorgt voor een chemische reactie waardoor de temperatuur van het asfalt daalt. Hoewel provincies en Rijkswaterstaat op hun wegen hetzelfde truukje toepassen, is Geldermalsen -volgens een woordvoerder- de enige gemeente die haar wegen op deze wijze beschermt. Daarmee worden honderdduizenden euro’s aan onderhoud bespaard. De baten zijn vele malen groter dan de kosten van het zout.

Hoewel Nederland deze week een hittegolf meemaakt, stuurt een aantal gemeenten in het land strooiwagens de weg op. Woensdag rijden ze in Arnhem. In de afgelopen dagen was het ‘winterse’ beeld al te zien in onder andere Groningen, Hoorn en Geldermalsen.

Het is op onbeschaduwde plekken zo heet dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten trekt optrekkend verkeer het asfalt uit het wegdek.

Zout strooien helpt volgens de gemeenten tegen smeltend asfalt. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zodoende het asfalt. Daarnaast onttrekt het strooizout ook vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.

Arnhem houdt de temperatuur van het wegdek in de gaten met sensoren. Dinsdag aan het eind van de middag was het her en der op het wegdek warmer dan 50 graden Celsius. “Dat is voor ons het moment om te gaan strooien. Als de hittegolf aanhoudt zullen de strooiwagens vaker te zien zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Reageer op dit artikel