nieuws

Praktijkproef met circulaire asfaltdeklaag

infra Premium 705

Praktijkproef met circulaire asfaltdeklaag

BAM start in Breda met een proef met een nieuwe geluidsreducerende asfalt deklaag. Alle ingrediënten ervan moeten aan het eind van de levensduur opnieuw te gebruiken zijn voor de productie van een nieuwe dunne deklaag.

De nieuwe dunne geluidsreducerende deklaag (DGD) moet ook langer meegaan dan bestaande mengsels. BAM rekent op een levensduur van acht tot tien jaar. De proef moet uitwijzen hoe realistisch die verwachting is. Als de leeftijd gehaald wordt, betekent het dat wegen minder vaak hoeven worden opengebroken. Dat is niet alleen prettig voor weggebruikers, maar ook voor de opdrachtgever die minder budget hoeft te reserveren voor onderhoud.

Alle componenten van de stenen en de mastiek (bitumen, zand en stof) zijn volledig van elkaar te scheiden. Ze kunnen zo weer worden ingezet voor de productie van nieuw DGD. Daarnaast is de nieuwe deklaag ook nog eens stiller dan zijn voorgangers. Met name in dichter bevolkte gebieden, biedt dat voordelen. De geluidsreductie (C-wegdek) bedraagt ca. 3,7 dB(A).

Het proefvak wordt de komende jaren goed gemonitord. Zo hoopt BAM Infra alle veronderstelde eigenschappen onder praktijkomstandigheden proberen aan te tonen.

Rémy van den Beemt, Hoofd Technologie bij BAM Infra is blij dat de gemeente Breda haar nek durft uit te  steken: ‘We kunnen dit soort innovaties alleen maar op de markt brengen als we het in de praktijk hebben getest. Daarvoor is het noodzakelijk dat een opdrachtgever de potentie van het product ziet en bereid is het uit te proberen op een stuk weg.”

 

Reageer op dit artikel