nieuws

Met verhoogd budget lukt aanbesteding Kollum nu wel

infra 1229

Met verhoogd budget lukt aanbesteding Kollum nu wel

Koninklijke Oosterhof Holman gaat de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum opknappen. Na een eerdere mislukte aanbesteding is de gunning na een tweede procedure wel gelukt.

De Groningse aannemer uit Grijpskerk gaat de kadewallen voor 2 miljoen euro opknappen. Het is de bedoeling dat het historische centrum weer in oude glorie wordt hersteld. Oosterhof Holman knapt daarom niet alleen de damwanden op, maar pakt ook de directe omgeving ‘fors aan’.

Eerder mislukte de aanbesteding voor dit project. Het budget bleek te laag te zijn, twee aannemers schreven zich ver boven het bedrag van 1,5 miljoen euro in. De gemeente moest vervolgens een beslissing maken: het project goedkoper maken (door bijvoorbeeld de voetgangersbrug eruit te halen) of meer budget erbij krijgen. De voetgangersbrug eruit halen bleek uiteindelijk geen optie te zijn, want die zou dan anders later alsnog opgeknapt moeten worden.

“We hebben toen gezegd: er moet gewoon geld bij het budget”, zei projectleider Boele Dijkstra van DDFK Gemeenten eerder tegen Cobouw. “We zijn naar de gemeenteraad gestapt en hebben er uiteindelijk 4,5 ton bijgekregen. Dat is gelukt omdat we konden aantonen dat dit een project is dat écht moet gebeuren, er zijn geen alternatieven om het niet te doen.”

Oude situatie in Kollum. De damwanden zijn dringend aan renovatie toe.

Met een totaalbedrag van bijna 2 miljoen lukte het wel om een aannemer bereid te vinden het project op te pakken. Oosterhof Holman is blij met de opdracht, ook al is het een ‘uitdagend en complex project’. “Om er een succes van te kunnen maken, moeten omgeving, opdrachtgever en bouwteam intensief samenwerken”, aldus Harm Beerda van Koninklijke Oosterhof Holman.


Mislukte aanbestedingen

Omdat de bouwkosten blijven stijgen en bouwers niet meer voor lage budgetten willen bouwen, mislukken er steeds meer aanbestedingen. Het ging al mis bij de brede school in Hoeven, het stadskantoor in Tilburg, het prestigieuze Feringa-Lab van de Universiteit Groningen en bij de bouw van 382 woningen in Hoorn. En dat zijn ze nog lang niet allemaal en volgens experts zullen er nog veel meer bijkomen. “Wen er maar aan, de echte gekte moet nog komen“, waarschuwde kostenexpert Ted Peek van bouwkostenbureau BDB onlangs in Cobouw.

Reageer op dit artikel