nieuws

Stempels onder ontzette spoorbrug Gouda

infra Premium 1718

Stempels onder ontzette spoorbrug Gouda

ProRail denkt vannacht zes uur nodig te hebben voor het plaatsen van stempels onder de brug bij Gouda die zondagavond is aangevaren door een containerschip. Als alles goed gaat kunnen dinsdag de treinen weer zonder vertraging over de brug rijden. De brug kan dan voorlopig niet open voor scheepvaart hoger dan zeven meter.

Maandag waren de hele dag monteurs van onder andere BAM Infra op de Vierde Gouwebrug  om de schade op te nemen en een plan te maken voor een noodreparatie. De brug raakte zondagavond rond 19.00 uur geraakt door een binnenvaartschip dat te hoog beladen was. Volgens een woordvoerder van ProRail verplaatste de draaibrug daarbij ruim 20 centimeter over de pijler een raakte ontzet.

Uitgerekend die dag was de laatste dag van een buiten dienststelling van vier dagen van de hefbrug  iets verderop over de Gouwe, waarover de treinen tussen Utrecht en Den Haag rijden.

De beschadigde vierde gouwe brug was alleen in gebruik bij treinen tussen Gouda en Alphen aan de Rijn.  In de loop van de maandag slaagde ProRail erin de deze treinen over de de Hefbrug te laten rijden, waardoor de overlast voor reizigers tussen Gouda en Alphen iets afnam. Als het plaatsen van stempels lukt moet dinsdag al het treinverkeer rond Gouda weer ongehinderd kunnen rijden.

Test of brug nog kan draaien

Later deze week voert BAM Infra een test uit om te kijken of de brug nog kan draaien.  Daaruit moeten blijken hoe groot de schade aan het draaisysteem is, zodat  beoordeeld kan worden of het draaisysteem tijdelijk gerepareerd kan worden en hoeveel tijd daarmee gemoeid is.  Tot die tijd kan scheepvaartverkeer hoger dan zeven meter niet onder de brug door, net als afgelopen week het geval was toen de Hefbrug in reparatie was. Beide bruggen liggen op de zogeheten staande mast route, voor pleziervaart met hoge masten.

ProRail voert nog onderzoek uit naar de oorzaak van het incident. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft zich daarbij aangesloten.

 

Reageer op dit artikel