nieuws

Grote batterij voor de Arena

infra 1445

Grote batterij voor de Arena

Uit honderden oude batterijen van elektrische auto’s bouwt BAM een een grote batterij in de Amsterdamse Arena. De grootste batterij (3 MW) in een multifunctioneel gebouw wereldwijd moet pieken afvlakken in gebruik van stroom en opwekking door de eigen zonnepanelen van de Arena.

Dankzij de megabatterij is de ArenA vanaf juni verzekerd van stroom, ook als er een storing is op het hoogspanningsnet. Het stadion zal haar eigen, duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen als Amsterdam Energy ArenA BV.  Op die manier draagt het stadion ook bij aan een stabieler energienet.

BAM realiseert op dit moment de besturingsruimte voor de batterij in het stadion.  De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten zullen de komende maanden op elkaar worden aangesloten en uitgebreid getest. Met de ingebruikname van de batterij kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de ArenA worden verwijderd. De noodstroomvoorziening wordt overgenomen door de batterij.

Flexibele opslagcapaciteit

De batterij moet een belangrijke rol gaan spelen in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens eventjes van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De ArenA-batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de ArenA batterij capaciteit over heeft.

Innovation Arena

Het energie opslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst. Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als living lab,  waar innovaties worden getoetst in de praktijk. De initiatiefnemers verwachten dat de vernieuwende concepten en ideeën én bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vanuit de Arena hun weg vinden naar stadions en vinden naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd. Partners van de Amsterdam Innovation Arena zijn: Johan Cruijff ArenA, gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Philips Lighting, Nissan, Eaton, Honeywell en BAM.

Reageer op dit artikel