Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Renovatie Amsterdamse tunnels gaat veel duurder uitpakken

infra 1000

Renovatie Amsterdamse tunnels gaat veel duurder uitpakken

Amsterdam krijgt een flinke financiële tegenvaller voor de kiezen. De renovatie van zowel de IJtunnel als de Piet Heintunnel pakt veel duurder uit dan is gebudgetteerd. Dat staat in een brief die het college van burgemeester en wethouders donderdag heeft gestuurd aan de gemeenteraad.

Met name de geplande opknapbeurt van de Piet Heintunnel, de aansluiting tussen de A10 (Zeeburg) en de Piet Heinkade in het centrum, gaat veel meer kosten: er moet 38 miljoen euro bij, waardoor het totaalbedrag uitkomt op 85 miljoen. De lopende renovatie van de IJtunnel vergt 3,6 miljoen extra, waarmee de totale kosten oplopen tot 58,7 miljoen. In beide gevallen gaat het om ,,onvermijdelijke investeringen”, aldus B en W. Die zullen worden betaald uit de algemene middelen van de gemeente.

Niet begroot aanvullend werk

In het geval van de IJtunnel worden de meerkosten veroorzaakt doordat er aanvullend werk moet worden gedaan dat niet was begroot, zoals voorzieningen voor brandveiligheid. Bij de Piet Heintunnel is sprake van een waslijst aan extra posten. Er zijn meer ventilatoren en camera’s nodig. De bliksemafleider en de ‘videowall’  in de Verkeerscentrale moeten worden vervangen en er is extra budget nodig voor het tunnelbesturingssysteem.

Veerman aangesteld als onafhankelijk projectcommissaris

B en W wil alles in het werk stellen om nieuwe tegenvallers te voorkomen. Zo wordt oud-minister Cees Veerman aangesteld als projectcommissaris. Hij gaat zich gevraagd en ongevraagd bemoeien met grote civieltechnische projecten in de stad. Eerder adviseerde Veerman ook al over de toekomst van de Noord-Zuidlijn, nadat daar grote problemen waren gerezen. De kosten daarvan liepen op tot maar liefst 3,1 miljard euro waar 1,4 miljard was begroot.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels