nieuws

Nederlandse aannemer bestrijdt Russische vuilniscrisis

infra 2329

Nederlandse aannemer bestrijdt Russische vuilniscrisis

Ziekmakende gaswolken uit vuilnisbelten leidden de laatste weken in Rusland tot massaprotesten. De autoriteiten in Moskou worden er nerveus van, maar een Nederlandse aannemer spint er juist garen bij. Multriwell BV bereidt een grote operatie voor op Russische bodem.

Over een week of drie moeten vanuit Velddriel en Amsterdam een stuk of tien trucks vertrekken richting Volokolamsk, een stadje tachtig kilometer buiten Moskou. Daar sloeg twee weken geleden de vlam in de pan toen 57 kinderen onwel werden en vanuit hun school naar het ziekenhuis moesten. Een gaswolk opgestegen vanaf de 5 hectare grote vuilstort zou de oorzaak zijn geweest. Volokolamsk was ineens groot nieuws. Duizenden burgers startten een protestdemonstratie tegen de stortgas lekkende stankberg, molesteerden een lokale bestuurder en raakten slaags met de oproerpolitie.

“En wij zijn nu ook nieuws, want wij moeten de oplossing brengen”, lacht Jack Wammes van GID Milieutechniek. “We zijn haast meer tijd kwijt aan te woord staan van Russische tv-ploegen dan aan ons werk.”

Problemen te lijf met een zelf ontwikkeld, gepatenteerd systeem

Multriwell BV – een joint venture van GID Milieutechniek en Cofra – gaat de problemen te lijf met een zelf ontwikkeld, gepatenteerd systeem: Multriwell. Dat bestaat uit een groot aantal dicht bij elkaar geplaatste verticale en horizontale flexibele bronnen voor gasonttrekking in combinatie met een afdichtingslaag en afdekgrond. Daarmee is het mogelijk om opborrelend gas af te voeren, zonder dat het ontsnapt. “Met ons systeem pakken we een hectare per week aan”, zegt Wammes. “Dus in vijf weken kunnen we de klus klaren.”

De Nederlandse aannemer zorgt ook voor isolatie van de stortplaats. Lokale onderaannemers egaliseren eerst het gedurende jaren opgehoopte vuil en brengen vervolgens een poreuze uitvullaag aan. Van daaraf worden leidingen voor het afzuigsysteem de vuilnisberg in gedrukt. Dat gebeurt in een raster met een tussenliggende afstand van telkens 3 meter. Multriwell gebruikt stalen buizen om tot een twintig meter diep te komen, waarbij flexibele gasdrains naar binnen worden gevoerd. Als deze in Nederland vervaardigde kunststof leidingen op hun plaats zitten, worden de stalen buizen weer verwijderd.

Bij verschuivingen in de vuilmassa door nazakkingen en biologische processen kunnen de gasdrains de vervormingen eenvoudig opvangen. De verticale leidingen worden vervolgens aan de oppervlakte verbonden met horizontale buizen die naar centrale verzamelleidingen voeren. Afgevangen gassen komen via dit systeem terecht in een gebouwtje. Daar worden ze afgefakkeld of gebruikt voor opwekking van groene stroom.

‘Te hoge concentraties stortgas kunnen giftig zijn maar  door verbranding wordt het onschadelijk’

Tijdens het werk worden voortdurend metingen uitgevoerd om te zorgen dat niet in te hoge gasconcentraties gewerkt wordt. “De ervaring leert dat we vooral methaangas tegenkomen met daarin wat  zwavelgas. Te hoge concentraties stortgas kunnen giftig zijn maar  door verbranding wordt het onschadelijk. Het gas is prima bruikbaar als brandstof om een stroomgenerator aan te drijven.”

Na afdekken van het buizenveld met een opvullaag, krijgt het veld een gas- en waterdichte afdichtingslaag Daarop komt een drainagepakket en een leeflaag van 50 centimeter grond, waarna er gras op kan groeien. Als de nog verse afvalberg zijn grootste verzakkingen heeft gehad volgt het definitieve uitvlakken. Daarbij heeft de aannemer de minerale afdichtingslaag Trisoplast. Die bestaat uit zand, polymeren en bentoniet. GID Milieutechniek past die al ruim twintig jaar toegepast op vrijwel alle Nederlandse stortplaatsen.

De volksopstand in Volokolamsk kwam precies op het juiste moment

Recentelijk rondde Multriwell al een proefproject uit dieper in Rusland, in Samara. Wat dat betreft kwam de volksopstand in Volokolamsk precies op het juiste moment. “Via via kwamen ze daar vandaan al gauw bij ons terecht”, vertelt Wammes. Hij hoopt op een vervolg in andere stadjes rond Moskou. De Russische hoofdstad kan zijn eigen rotzooi niet meer kwijt en dat leidt onder meer in Kolomna en Koetsjino tot klachten over stinkende afvalhopen. Wammes: “Ze mogen komen, wij zijn er klaar voor.”

Reageer op dit artikel