nieuws

Waalbrug krijgt ‘warm grijze’ kleur

infra Premium 1033

Waalbrug krijgt ‘warm grijze’ kleur

De Waalbrug krijgt bij de komende renovatie een “warm grijze” kleur. KWS schilderde begin februari vier proefvlakken op de brug. Een speciaal team beoordeelde de tinten onder verschillende weersomstandigheden en heeft een keus gemaakt.

Een team van (externe) deskundigen met onder meer de Rijksdienst Cultureel Erfgoed oordeelde dat deze kleur een frisse uitstraling heeft en zowel bij zonnig als bij somber weer het licht voldoende weerkaatst.

Staal zet minder uit

Ook past de tint het beste bij de oorspronkelijke donkergrijze kleur van de toekomstige leuningen en lichtmasten van de Waalbrug. Dat het een lichtgrijze kleur zou worden was al eerder besloten. Een lichte kleur zorgt er namelijk voor dat het staal minder uitzet bij warm weer, het hoeft minder vaak te worden geschilderd en is ook beter zichtbaar.

Bij de renovatie van de Waalbrug, die naar verwachting eind mei begint, worden alle bestaande verflagen verwijderd en krijgt de hele brug een nieuwe laag verf. Anders dan nu het geval is, krijgen de boog en het staal onder de aanbruggen dezelfde kleur.

Rijkswaterstaat en Nijmegen samen opdrachtgever

De 80 jaar oude Waalbrug is hard toe aan renovatie en versterking. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug. De partijen werken samen voor de renovatie waar 270 miljoen euro voor opzij staat.

Aannemerscombinatie Team Waalbrug (KWS)  gaat tijdens de renovatie onder andere het betonnen rijdek vervangen en de staalconstructie schilderen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Reageer op dit artikel