nieuws

Topman leidingbouwer A.Hak stapt op, eigenaren nemen afstand

infra Premium 7218

Topman leidingbouwer A.Hak stapt op, eigenaren nemen afstand

De onrust binnen A.Hak houdt aan. Topman Iain Light stapt, amper een jaar na zijn aanstelling, alweer op. Grootaandeelhouders Marco van Geenhuizen en zijn zus Mariska treden bovendien tijdelijk terug als commissarissen van het leidingbouwbedrijf.

Het personeel van het geplaagde concern uit Tricht is donderdagmiddag per mail ingelicht over wisselingen in de top van de onderneming. De zegsman van A.Hak bevestigt dat.

A.Hak ligt al maanden onder een vergrootglas vanwege torenhoge verliezen, een forse reorganisatie en de verdenking door het Openbaar Ministerie (OM) van betrokkenheid bij witwaspraktijken rondom een groot pijpleidingenproject in India.

Toch is dat niet de reden van het vertrek van Light, die vorig jaar juni werd aangesteld om het noodlijdende bedrijf uit het slop te trekken. Hij vertrekt per 1 april om persoonlijke redenen, laat woordvoerder Richard van Santen. “Hij is midden zestig, heeft vorig jaar zijn vader en schoonvader verloren. Dat heeft hem aan het denken gezet en uiteindelijk doen besluiten om eerder dan gepland met pensioen te gaan.”

Foto: Christiaan Krouwels

Iain Light stapt op bij A.Hak, na amper een jaar in dienst te zijn geweest. (Foto: Christiaan Krouwels)

Dat Light weggaat uit onvrede – hij wist bij zijn aanstelling niets van de vermeende malversaties – wordt door Van Santen krachtig ontkend. “Nee, ik kan me die gedachte voorstellen, maar het heeft er echt niets mee te maken. Zijn familie in de UK heeft hem nodig. Hij werkt al 25 jaar in het buitenland. Hij vindt het tijd om terug te keren.”

Eigenaren willen onderzoek niet belemmeren

Het terugtreden van de Van Geenhuizens uit de raad van commissarissen houdt daarentegen wel verband met het onderzoek van justitie. Zij zijn zelf tot de conclusie gekomen dat het verstandig is om even afstand te nemen zolang het onderzoek loopt. “Marco en Mariska willen voorkomen dat de indruk ontstaat dat zij beslissingen nemen die de medewerking van A.Hak aan het onderzoek kunnen belemmeren”, licht de zegsman toe.

Cobouw onthulde vorig jaar dat justitie onderzoekt of A.Hak valse facturen heeft gestuurd naar een bedrijf in India en betrokken is geweest bij het witwassen van gelden. Begin dit jaar werd bekend dat het OM voor 23 miljoen euro beslag heeft gelegd bij Marco en Mariska van Geenhuizen en hun vader Willem – de eigenaren van A.Hak. Justitie beschouwt het drietal als verdachte.

Nieuwe dagelijkse leiding gevormd, strategie voortgezet

Cfo Remco Smit is naar voren geschoven als vervanger van Light. Samen met Rob Bombeeck vormt hij voorlopig de dagelijkse leiding van A.Hak. Jan Willem Resink en Robert Jan Lijdsman treden toe tot de Raad van Commissarissen.

Smit: “Wij gaan ons volgens de nieuwe strategie volledig richten op de aanleg van ondergrondse infrastructuur en de bovengrondse installaties die daarbij horen. In 2017 hebben we een aantal bedrijven verkocht die niet tot deze kernactiviteiten behoorden. Daardoor hebben we onze financiële positie sterk weten te verbeteren.”

A.Hak heeft de cijfers over het afgelopen jaar nog niet gepubliceerd. Eind januari gaf de onderneming aan dat er heel misschien een kleine winst over 2017 zal worden geboekt. Over 2015 en 2016 leed de leidingbouwer een verlies van in totaal ruim 85 miljoen, als gevolg van tegenvallers op projecten en de verslechterde marktomstandigheden.

Reageer op dit artikel