nieuws

Opening Noord-Zuidlijn schuift misschien weer op

infra Premium 2556

Opening Noord-Zuidlijn schuift misschien weer op

Het is nog niet helemaal zeker of de Amsterdamse Noord-Zuidlijn op 22 juli gaat rijden. Een commissie van deskundigen trof tijdens de testritten zoveel onvolkomenheden aan dat er pas eind van deze maand een definitieve datum geprikt kan worden.

De onderzoekers concluderen dat de betrokken organisaties onvoldoende op elkaar zijn afgestemd en de ,,strakke eenduidige sturing en het toezien op naleving van afspraken gemaakt vanuit het gemeenschappelijk belang ontbreekt”. De gemeente erkent dat er verschillen zijn van inzicht en zegt er alles aan te doen om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zo is de afstemming tussen de betrokken partijen sterk geïntensiveerd, staat in een reactie.

Geen  12  maar 10 metro’s per uur

Ook ligt er nu een voorstel over het aanpassen van de dienstregeling, een van de zorgpunten. Aanvankelijk was het de bedoeling in de spits twaalf keer per uur te rijden, maar dat moet naar tien keer per uur gedurende de hele dag. Hierbij speelt onder meer het veiligheidsprincipe mee dat een metrostel bij een calamiteit altijd op een station moet kunnen stoppen. Een metrotoestel mag dus pas vertrekken als het volgende station vrij is, het zogeheten safe haven principe. Ook speelt een rol dat de keerlus bij station Zuid vanwege de bouw van het Zuidasdok voorlopig enkelsporig is uitgevoerd.  De ambitie is de frequentie op te voeren naar twaalf, maar de eerste jaren gaat dat dus niet lukken.

Informatievoorziening nog gebrekkig

Verder is er nog werk aan de winkel bij het verstrekken van zogenoemde realtime-reisinformatie. Door technische problemen lukt het nog niet in alle gevallen om die informatie goed te presenteren. Bij verstoringen loopt de informatievoorziening naar de reizigers snel spaak.

Reageer op dit artikel