nieuws

Asbest vertraagt sloop oude A9-viaducten

infra Premium 1284

Asbest vertraagt sloop oude A9-viaducten

Maandag zou de sloop van de oude A9-viaducten Plesmanweg bij Badhoevedorp beginnen. De vondst van asbest zorgt ervoor dat de sloop is uitgesteld. De asbest werd 60 jaar geleden gebruikt bij de bekistingen voor de bouw van de kunstwerken.

In de week van 19 maart zou de sloop van de onderdoorgang bij de Plesmanlaan beginnen. Die werkzaamheden gaan voorlopig niet door omdat asbest is aangetroffen op een andere slooplocatie: het viaduct bij de oude S106/Amsterdamsebaan. Er is extra onderzoek nodig en ook het professioneel verwijderen van het asbest kost tijd.

Meer asbest aangetroffen

Uit het aanvullend onderzoek bij de S106 is gebleken dat er in het viaduct asbest aanwezig is. De combinatie BadhoeverBogen (VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers) verwacht verwacht dat ook in de overige kunstwerken (Plesmanlaan, PA Verkuijllaan, Sloterweg en Kamerlingh Onneslaan) meer asbest is verwerkt dan eerder uit vooronderzoek is vastgesteld.

De aangetroffen asbest is gericht uit te zagen. Beeld: Rijkswaterstaat

Dat betekent dat er per kunstwerk enkele weken meer tijd nodig is om deze te slopen. Al eerder werden de bouwers teruggefloten omdat de sloopwerkzaamheden van het asfalt teveel trillingen veroorzaakte.

De overall planning komt niet in gevaar, verzekert Rijkswaterstaat. De opdrachtgever benadrukt dat de vondst van asbest niet de schuld is van de bouwer.

“Voorafgaand aan sloopwerkzaamheden wordt een vooronderzoek gedaan, tijdens de sloop wordt aanvullend onderzoek gedaan omdat je voorafgaand aan de sloop nou eenmaal niet overal bij kunt en niet alles kunt zien. In het vooronderzoek was wel asbest aangetroffen, maar bij het aanvullend onderzoek bleek het meer te zijn dan in het vooronderzoek kon worden vastgesteld.” Hoe hoog de meerkosten uitpakken is nog onbekend.

Asbest van 60 jaar oud

Het asbest is destijds (zo’n 60 jaar geleden) gebruikt als bekisting om beton in te storten. Het asbest is er daarom gericht uit te zagen, met een royale marge. Zo kan het zonder gevaar voor de gezondheid worden afgevoerd en op een veilige plek verder worden verwerkt.

Vorig jaar ging de omgebouwde A9 al open en werd Badhoevedorp verlost van de snelweg dwars door de dorpskern. Met het integrale d&c-contract is 126 miljoen euro gemoeid, maar in totaal is 300 miljoen euro uitgetrokken voor de omlegging. Een deel daarvan wordt betaald door de ontwikkeling van het gebied in het hart van Badhoevedorp, dat vrij komt door sloop van de oude A9.


Meer over de A9 Badhoevedorp

Badhoevedorp verlost van snelweg A9

In 13 dagen omgebouwd

Twee keer teruggefloten bij sloop

Reageer op dit artikel