nieuws

Dijken hoger bij Varik: Provincie laat plan hoogwatergeul vallen 

infra 1121

Dijken hoger bij Varik: Provincie laat plan hoogwatergeul vallen 

Gelderland heeft de aanvankelijke voorkeur voor de aanleg van een hoogwatergeul in de West-Betuwe tussen Varik en Heesselt laten vallen. Het advies is nu om de dijken te verhogen en de uiterwaarden af te graven, aldus de provincie maandag. Die variant had al steeds de voorkeur van de inwoners van het gebied en de gemeente Neerijnen, waar de plaatsen bij horen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vroeg om het advies aan een stuurgroep waarin Neerijnen, provincie, ministerie, waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en de gemeente Tiel zaten. Eind vorige maand bleek dat de stuurgroep ernstig verdeeld was over de beste manier om de Waal meer ruimte te geven en dat een unaniem advies niet mogelijk was. De rivierverruiming is nodig voor de veiligheid bij extreem hoogwater in de toekomst.

“Badkuip tussen de dijken”

Van Nieuwenhuizen kwam begin vorige week zelf praten en kijken in Varik. Daarna bleek ook het ministerie voorstander van dijkversterking in combinatie met afgraven van de uiterwaarden. Een paar dagen later steunde Tiel de voorkeur van Neerijnen. Inwoners van Varik en Heesselt vrezen dat ze in een “badkuip tussen dijken” komen te wonen als er een hoogwatergeul wordt aangelegd. Volgens deskundigen zouden ze maar een kwartier de tijd hebben om te vluchten als er een dijk zou breken.

Het advies gaat nu tot 26 april de inspraak in. Daarna volgt het definitieve advies aan de minister, die in de zomer een besluit neemt. Het hele karwei gaat naar verwachting 441 miljoen euro kosten.

Reageer op dit artikel