nieuws

LievenseCSO maakt plannen voor herstel haven Sint-Maarten

infra 1214

LievenseCSO maakt plannen voor herstel haven Sint-Maarten

LievenseCSO gaat herstelplannen voor de haveninfrastructuur van Sint-Maarten maken. Een van de objecten waar het ingenieursbureau zich over zal buigen is zwaar beschadigde Cruise Pier South.

Dat heeft LievenseCSO bekendgemaakt. Sint-Maarten werd afgelopen september getroffen door orkaan Irma. Veel huizen werden daarbij beschadigd of zelfs compleet verwoest; net als wegen en infrawerken in de haven.

Het herstel van de schade aan 600 meter lange Cruise Pier South-steiger heeft haast. Zolang de pier niet is hersteld kunnen er geen cruiseschepen afmeren. Om de pier beter bestand te maken tegen toekomstige orkanen, zullen ook plannen worden ontwikkeld om deze steiger structureel te versterken. LievenseCSO is gevraagd om de engineering, de contractvorming en uitvoeringsbegeleiding hiervoor te verzorgen.

Groot belang dat cruisesteiger snel wordt hersteld

“De haven van hoofdstad Philipsburg is een erg belangrijke economische motor van het eiland. Goederen die worden aangeleverd, worden in deze haven gelost. Daarnaast beschikt de haven over twee grote cruisesteigers met capaciteit voor het afmeren van 6 zeer grote cruiseschepen. De toeristenindustrie is een cruciale inkomstenbron van Sint-Maarten en daarmee is het van groot belang dat de beschadigde (haven-) infrastructuur en overige schade op het eiland zo spoedig mogelijk worden hersteld”, aldus Peter Vercouteren, projectleider waterbouw van LievenseCSO.

Volgens hem is niet alle haveninfrastructuur structureel beschadigd. De infrawerken Cruise Pier North, Cargo Quay South en een Breakwater, die naar ontwerp van LievenseCSO door Ballast Nedam-Per Aarsleff in de periode 2007-2009 zijn gerealiseerd, zijn nagenoeg onbeschadigd gebleven. Bij de realisatie van deze werken destijds werd reeds rekening gehouden met de zwaarste categorie orkanen.

Reageer op dit artikel