nieuws

JSF vliegbasis eindelijk ‘de lucht in’: 1e van 33 bouwprojecten

infra 1920

JSF vliegbasis eindelijk ‘de lucht in’: 1e van 33 bouwprojecten

Eindelijk komt het JSF-kantoor- en lesgebouw vliegbasis Leeuwarden van de grond. Letterlijk, de eerste paal is geslagen met de plaatsing van het eerste wandpaneel. Een eerste tender mislukte door te hoge inschrijvingen. Bouwbedrijf Friso pakte de klus van Defensie in de herkansing.

Het gebouw in Leeuwarden is het eerste bouwproject in een reeks van 33 bouwopdrachten die nodig zijn om alle infrastructuur aan te passen op de komst van de gevechtsvliegtuigen. Voor ruim 19 miljoen euro worden de gebouwen neergezet. Deze eerste opdracht moet in november klaar zijn.

JSF omgedoopt tot F-35

De JSF is inmiddels omgedoopt tot F-35, die weer de F-16 opvolgt. Leeuwarden zal worden gebruikt voor operaties met het nieuwe F-35 gevechtsvliegtuig, zoals voor de training van gevechtspiloten en de planning van operaties met F-35 gevechtsvliegtuigen.

De eerste F-35-jachtvliegtuigen van de luchtmacht zijn mei 2016 geland op vliegbasis Leeuwarden. De bijbehorende gebouwen in Leeuwarden is de eerste opdracht van 33 bouwprojecten die nodig zijn.

De eerste aanbesteding ging niet van een leien dakje. De tender mislukte al in 2016  omdat alle inschrijvers boven het gestelde plafondbedrag inschreven. Daarop werd de opdracht iets aangepast en opnieuw voorgelegd. Dit keer volgde wel geldige inschrijvingen. Aannemer Friso uit Sneek en Unica sleepten afgelopen zomer de traditionele opdracht binnen die op de laagste prijs is gegund.

Amerikanen houden toezicht

Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden voor de komende 8 jaar. Zo wordt onder meer de infrastructuur op de vliegbases Leeuwarden en Volkel aangepast. De aanpassingen variëren van compleet nieuwe gebouwen tot het aanpassen van de ondergrondse infrastructuur.

Daarnaast zijn er voor het F-35 project in de toekomst vernieuwingen gepland op de locaties in Breda en Den Haag en op vliegbasis Woensdrecht. In Noorwegen, Italië, Groot-Brittannië, Australië en Amerika worden soortgelijke gebouwen gerealiseerd voor de invoering van de F-35. Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt dan ook een toeziend oog op de alle internationale projecten.

Reageer op dit artikel