nieuws

Getijdenstroombedrijf Tocardo failliet, doorstart in de maak

infra 2693

Getijdenstroombedrijf Tocardo failliet, doorstart in de maak

Het Nederlandse bedrijf Tocardo uit Den Oever, gespecialiseerd in getijdestroomtechnologie, is vorige week failliet verklaard. Er hebben zich inmiddels negen overnamekandidaten gemeld. Curator A. Claus van Tanger Advocaten heeft goede hoop dat het tot een doorstart komt voor het bedrijf dat in Nederland turbines heeft geïnstalleerd in de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering.

Tocardo is er niet op tijd in geslaagd om de benodigde financiering voor het bedrijf rond te krijgen. Een Canadese grootaandeelhouder zou vijf miljoen euro investeren. Dat geld was vooral nodig voor een verdere commercialisering van het bedrijf. In ruil daarvoor zou Tocardo Canadese offshore projecten voorzien van zijn getijdenstroomtechnologie. Uiteindelijk bleek de aandeelhouder niet in staat om die investering te doen, waarna Tocardo acuut in financiële problemen kwam. Het bedrijf heeft toen eind december zelf surseance van betaling aangevraagd, waarop het faillissement volgde op 5 januari.

Tocardo heeft een tiental turbines draaien in de Afsluitdijk

Tocardo is in 1999 samen met partijen als ECN begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden van getijdestroom. In 2005 is het eerste prototype getest, waarna in 2008 de installatie van die testturbine volgde. De turbine levert nog steeds stroom. Inmiddels heeft Tocardo een tiental turbines draaien in de Afsluitdijk, de Oosterscheldekering en Orkney (Schotland).

Verder beschikt het bedrijf over rechten voor de ontwikkeling van nog eens vijf getijdeprojecten in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland (Oosterscheldekering). De turbines van Tocardo zijn voorzien van een zelfroterend blad, een innovatie waarvoor het bedrijf een wereldwijd patent heeft. Behalve installatie van turbines deed Tocardo ook onderhoud en verrichte onderzoek naar locaties en haalbaarheid.

Tijdens het faillissement werkt het bedrijf gewoon door, laat curator Claus weten. Ook de turbines zijn in bedrijf, met uitzondering van die in Afsluitdijk, maar dat is vanwege onderhoud. Bij het bedrijf werken 23 mensen. Claus is in gesprek met negen partijen die interesse hebben om het failliete bedrijf over te nemen.

Overnamekandidaten doen onderzoek naar activiteiten

Het initiatief ligt nu bij de overnamekandidaten. Ze zijn nader onderzoek aan het doen naar de activiteiten van het bedrijf. Ook bekijken ze volgens Claus of ze bij een doorstart in aanmerking kunnen komen voor overheidssubsidies. “Er is een zeer aanzienlijk bedrag nodig voor de overname”, zegt Claus. Over de hoogte daarvan wil hij geen mededelingen doen. De ontwikkeling van getijdenstroomtechnologie is volgens Claus vergelijkbaar met die  van nieuwe medicijnen. Ook daarvoor moet eerst fors en langdurig geïnvesteerd worden, voordat de baten zichtbaar worden.

Over een dag of tien verwacht Claus meer te kunnen zeggen over de toekomst van Tocardo. Hij is positief gestemd. “Het gaat de goede kant op.”

In een verklaring op de eigen bedrijfswebsite benadrukt directeur Hans van Breugel de technologische voorsprong die het bedrijf volgens hem heeft op concurrenten in andere landen. “Het zou ontzettend jammer zijn als deze door gebrek aan solide investeerders verloren gaat.” Volgens het bedrijf vraagt getijdenstroom om meer steun vanuit overheid en investeerders. “Alleen dan kunnen wij onze voorsprong behouden en deze nieuwe technologie vermarkten”, aldus het bedrijf.

Directeur klaagde over grillig subsidiebeleid overheid

Afgelopen mei klaagde directeur Van Breugel in actualiteitenprogramma Nieuwsuur nog zijn nood over het in zijn ogen grillige subsidiebeleid van de overheid voor groene energie. “Tijdens de innovatieperiode hadden we heel veel aan de overheid, maar de laatste jaren, die nodig waren voor de commercialisering, waren teleurstellend”, aldus Van Breugel in Nieuwsuur. Landen als Duitsland en Denemarken zijn volgens hem veel beter in het opbouwen van een solide industrie, zo bewijst bijvoorbeeld de ontwikkeling van windmolens.

Reageer op dit artikel