nieuws

Besix bouwt reusachtige afvalverbrander in Dubai

infra Premium 1168

Besix bouwt reusachtige afvalverbrander in Dubai

Samen met Hitachi Zosen Inova gaat Besix in Dubai een van de grootste afvalverbrandingsinstallaties ter wereld neerzetten. De centrale gaat dagelijks 5.000 ton vaste afvalstoffen omzetten in stroom voor 120.000 gezinnen.

De nieuwe installatie gaat metalen vrijwel compleet terugwinnen uit het vaste afval. De bodemassen die achterblijven na verbranding worden zoveel mogelijk benut als bouwmaterialen. Behalve ontwerp en bouw tekent het consortium ook voor 30 jaar exploitatie en onderhoud.

De komende zes maanden werken Besix en Hitachi het ontwerp verder uit. Daarna kan de bouw in de tweede helft van dit jaar van start, zodat de centrale deels in gebruik genomen kan worden voor de wereldtentoonstelling van 2020. In 2021 moet de centrale op volle capaciteit draaien.

Besix heeft al lang een sterke positie in Dubai en de andere Verenigde Arabische Emiraten. Behalve een waterzuiveringsstation, een elektrisciteitscentrale bouwde het ook al ontzitltingsinstallatie. Een afvalverbrandingsinstallatie bouwde de belgische firma nog niet eerder. Dat is bij uitstek een specialisme van partner Hitachi Zosen Inova. De Zwitserse firma heeft wortels die teruggaan tot 1823 en exploiteert de zogeheten Von Roll technologie. In 2010 kwam het bedrijf in Japanse handen en voert sindsdien de naam Hitachi Zosen Inova.

Reageer op dit artikel