nieuws

VolkerWessels-ceo: ‘Nog steeds overcapaciteit op inframarkt’

infra 53

VolkerWessels-ceo: ‘Nog steeds overcapaciteit op inframarkt’

Ogenschijnlijk soepeltjes heeft VolkerWessels zichzelf door de crisis gemanoeuvreerd. Ook in 2016 werd een tevredenstellende winst behaald. “We hebben het contractmanagement en risicomanagement op orde. Dan kom je een heel end”, zegt de nieuwe ceo Jan de Ruiter.

Waar andere grote bouwers nog duizelig zijn van de crisis en sommigen hun wonden nog likken, staat VolkerWessels ogenschijnlijk fier overeind. Ja, de marges en de omzet liepen een paar jaar geleden nog wat terug en in 2012 werd een verlies geleden van ruim 100 miljoen euro, maar sindsdien gaat de weg stabiel omhoog.

Geheim van VolkerWessels

VolkerWessels heeft zelfs een recordhoeveelheid werk op de plank liggen: 8,2 miljard euro, meldde de nieuwe ceo Jan de Ruiter donderdag trots. Een jaar geleden was dat nog 7 miljard. De winstmarges op de werk worden ook steeds beter. De bruto-marge kwam in 2016 uit op een sterke 4,6 procent.

Het geheim van VolkerWessels? “We zijn breed gespreid, zowel geografisch als over projecten”, zegt Jan de Ruiter, de voormalig ABN Amro-bankier die begin dit jaar bestuursvoorzitter werd. “We doen heel veel kleine projecten, middelgrote en hele grote projecten. Een hele gezonde balans. Onze lokale bedrijven zitten dicht bij de klant, zo kunnen wij de kosten laag houden.” Grote projecten zijn onder andere SAAone en de zeesluis in IJmuiden.

Op de moeilijke Nederlandse inframarkt houdt VolkerWessels stand. “Er is nog steeds overcapaciteit. Of laten we zeggen: stevige concurrentie”, ziet De Ruiter. VolkerWessels leverde echter slechts 1 procent infra-omzet in en behaalde een bruto-marge van 4 procent.

Verslikt aan risico’s infra-projecten

Ballast Nedam en Heijmans waren de afgelopen jaren te gretig bij het binnenhalen van infra-opdrachten, wat ze bijna de kop kostte. Heeft VolkerWessels zich de afgelopen jaren ook wel eens verslikt aan risico’s die op het bordje van de aannemer lagen? “Ieder project heeft zijn eigen verhaal”, houdt De Ruiter zich op de vlakte. “De trend is wel dat de risico’s meer gebalanceerd verdeeld gaan worden tussen opdrachtgever en hoofdaannemer. Wat voor ons heel belangrijk is, is dat we ons contractmanagement en risicomanagement op orde hebben. Als je dat goed doet, kom je een heel end.”

Ondanks de recordhoeveelheid orders zegt VolkerWessels ook “nee” tegen projecten. “Dat komt wel eens voor. Maar we proberen alle projecten waar we voor tenderen zodanig goed in te schatten dat als we het project krijgen, dat we die krijgen op een manier waarop wij daar een gezond resultaat op kunnen laten zien.”

Onderzoek naar beursgang loopt nog

De Ruiter is begin dit jaar ook gevraagd in te schatten of er een beursgang voor VolkerWessels voor de zomer in zit. “Onze aandeelhouder zoekt diversificatie van zijn vermogen”, zegt De Ruiter. De familie Wessels is volledig eigenaar van het bedrijf en zal bij een beursgang verbonden blijven aan VolkerWessels. Het onderzoek heeft echter nog geen resultaat opgeleverd, liet De Ruiter donderdag weten. “We zijn nog steeds bezig met onderzoek.”

Heeft De Ruiter van de aandeelhouder, dat wil zeggen van Dik Wessels, behalve een beursgang nog een andere opdracht meegekregen om bij VolkerWessels voor elkaar te krijgen? “We hebben geen opdracht gekregen van de aandeelhouder, we praten daarover met de raad van commissarissen”, corrigeert De Ruiter. “We gaan inzetten op de kracht die in dit prachtige bedrijf zit. Die gaan we op alle fronten naar boven halen.”

Hoe? “Voor ieder bedrijf geldt dat het altijd weer beter kan. De markt staat ook niet stil. Er zijn natuurlijk veel veranderingen aanstaande in de sector. Digitaal bouwen, industrieel bouwen – wat we met MorgenWonen doen – en productiviteit.”

Groen kabinet?

Een boodschap aan het nieuw te vormen kabinet wil De Ruiter tijdens de persconferentie op de ochtend na de verkiezingen nog niet meegeven. Moet er een bijvoorbeeld een groen kabinet komen? De bouwdirecteur houdt zich er buiten. “Daar zijn brancheverenigingen voor, die kunnen dat veel beter dan individuele bedrijven.”

Maar na een kleine aarzeling wil hij wel kwijt dat er tempo gemaakt moet worden met de woningbouw. “We hebben allemaal in de kranten kunnen lezen dat er veel woningen gebouwd moeten worden. Als we ervoor zorgen dat het proces van vergunningverlening wordt versneld, dan profiteert de hele sector daarvan. Daar zit nu een bottleneck.”

Jaarcijfers 2016

Bouwconcern VolkerWessels zet de stijgende lijn van de afgelopen jaren voort. De omzet, de resultaten en de orderportefeuille groeiden in 2016. Het netto-resultaat steeg naar 103 miljoen euro, een stijging van 21 procent. De bruto-marge komt uit op 4,6 procent. De omzet steeg met 3 procent naar 5,5 miljard euro. De orderportefeuille is dikker dan ooit: 8,1 miljard euro. In 2016 werden 2400 woningen voor eigen ontwikkeling verkocht (2015: 2373). Op grondposities hoefde niets te worden afgeboekt. Volgens bestuursvoorzitter Jan de Ruiter heeft het bouwconcern te maken met hogere volumes en verbeterde marktomstandigheden bij de meeste bedrijfsonderdelen, zoals bij Bouw & Vastgoedontwikkeling Nederland en Energie & Telecom Infrastructuur Nederland. In het Verenigd Koninkrijk daalde de omzet (-9 procent) en het bedrijfsresultaat (-3 procent) door een negatief wisselkoerseffect.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels