nieuws

Kunstmatige intelligentie helpt asfaltschade sneller op te sporen

infra 1124

Kunstmatige intelligentie helpt asfaltschade sneller op te sporen

Door met een zelflerend systeem beelden van 360 graden camera’s van wegen te analyseren verwacht BAM Infra veel sneller asfaltschades te kunnen vaststellen en classificeren.  Experts hoeven nog maar 2% van de beelden te beoordelen.

Voor de exercitie is Bam een samenwerking aangegaan met de ICT Group. Dat bedrijf brengt machine learning en big data-technieken in,  waarmee de beelden van 360 graden camera’s worden geanalyseerd. Het systeem signaleert zelf schades en classificeert ze ook. Door aan het model steeds meer beelden van schades toe te voegen leert het model gaten, scheuren en rafeling steeds beter herkennen. Ook kan het doodgereden vogels en andere dierlijke resten identificeren. De schaderapportage wordt door het algoritme gekoppeld aan geografische gegevens, waardoor altijd meteen de exacte locatie van elke schade bekend is.

Jaap van den Elshout, Themamanager Asset Management bij BAM Infra: 98% van de beelden die wij binnen krijgen is van asfalt waar niets mee aan de hand is. Door alle beelden te laten beoordelen door het zelflerende model, kunnen wij onze mensen direct naar die 2% laten kijken waar wel een schade te zien is.” Er blijft volgens Van den Elshout wel altijd een menselijke toets noodzakelijk, ook omdat er vaak project specifieke afspraken worden gemaakt met beheerders.

Systeem herkent ook vuile signalering en verkeersborden

Daarnaast kan het zelflerende model getraind worden om andere objecten te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de positie, vervuiling en afwijking op signalering, verkeersborden en straatverlichting. Dat stelt beheerders in staat een actueler beeld te krijgen van de kwaliteit en kwantiteit van hun gebied.

BAM Infra en ICT Group werken al langer samen als het gaat om big data en de digitalisering van asset management. Deze samenwerking resulteerde eerder al in intelligente dashboards die inzicht verschaffen in de staat infrastructuur als gemalen en het spoor. De toepassing van machine learning,  is een nieuwe stap in de samenwerking.

Reageer op dit artikel