Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Straalmiddel bevatte mogelijk al langer asbest

infra 1646

Straalmiddel bevatte mogelijk al langer asbest
Foto: Venko

Het straalgrit dat het bedrijf Eurogrit in Dordrecht leverde, bevatte mogelijk al veel langer deeltjes asbest. De inspectie SZW houdt er rekening mee dat mogelijk al sinds 2015 asbest in het grit zit verwerkt. De inspectie wil dat alle grit dat sindsdien op de markt is gebracht teruggebracht wordt, zei de woordvoerder.

Begin vorige maand bleek dat in de grit deeltjes asbest zaten, waarna Eurogrit het spul terugriep en adviseerde het niet langer te gebruiken. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het grit dat is gebruikt of nog ligt opgeslagen bij de bedrijven verwaarloosbare kleine hoeveelheden asbest bevat. ,,Het gaat om heel lage concentraties asbest”, zegt de woordvoerder van SZW. Het hele onderzoek is naar verwachting medio november klaar.

Het is nog niet duidelijk of werknemers van Eurogrit en afnemers van dat bedrijf blootgesteld zijn geweest aan asbest. Hiernaar volgt nog onderzoek. Ook wordt dan gekeken in hoeverre omwonenden hebben bloot gestaan aan de kankerverwekkende stof. De inspectie hoopt dit onderzoek eind dit jaar af te ronden. Tot die tijd blijven de mensen in onzekerheid, aldus de zegsman. Vorige maand liet vakbond FNV al weten veel vragen te krijgen van verontruste leden die zich zorgen maken over hun gezondheid.

Door de onrust rondom het besmette grit werden verschillende werken stilgelegd, zoals straalwerkzaamheden aan de Nijkerkerbrug,  het brughoofd Kornwerderzand en de conservering van de pylonen van de Rotterdamse Willemsbrug.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels