nieuws

Slimme lantaarnpalen maken van Scheveningen een smart city

infra 2562

Slimme lantaarnpalen maken van Scheveningen een smart city

Bij het Zwarte Pad in Scheveningen gaan de gemeente en Eneco experimenteren met Smart City Hubs.  De slimme lantaarnpalen kunnen worden uitgerust met allerlei sensoren en maken gebruik van het eerste open 5G netwerk in Nederland.

Dat zijn de gemeente Den Haag en Eneco maandag overeengekomen. Den Haag wil al langer van Scheveningen een proeftuin maken op het gebied van Smart Cities. De lantaarnpalen rond het Zwarte Pad, het strand ten noorden van de Scheveningse boulevard, zijn aan  het eind van hun levensduur en zullen binnenkort worden vervangen door slimme exemplaren die veel meer kunnen dan het verlichten van de omgeving.

Een van de partijen waarmee Eneco al langer samenwerkt op dit vlak is Sustainder. Het jonge bedrijf heeft een aantal lantaarnpalen ontwikkeld, met een uitneembare cassette in het armatuur. Daarin kunnen allerlei sensoren worden ondergebracht, uiteenlopend van thermometers en microfoons, tot bewegingsensoren en beveiligingscamera’s. De palen worden bewust als open platform in de markt gezet, zodat ze kunnen functioneren als ogen en oren van de slimme stad. De palen kunnen ook signaleren waar parkeerplekken vrij zijn of uitgebreid worden tot laadpunten voor elektrische auto’s.

Verlichting is bijna bijzaak

Verlichting is dus bijna bijzaak geworden bij deze smart city hubs.  Dat lantaarnpalen een grote rol wordt toebedacht in smart cities komt doordat er zoveel van zijn, dat ze allemaal een aansluiting hebben op het lichtnet en dat ze zich op een handige hoogte bevinden in de openbare ruimte. Begin dit jaar werden in proeftuin GreenVillage van de TU Delft  twaalf palen van Sustainder neergezet. De palen bij het Zwarte Pad in Scheveningen gaan gebruik maken van het eerste 5G open netwerk in Nederland. Er zijn ook gesprekken gaande met Eurofiber. Het is dus mogelijk dat de palen nog een aansluiting krijgen op het glasvezelnetwerk.

 

 

Reageer op dit artikel