nieuws

ProRail sluit helft overwegen bij Gouda, Rotterdam en Den Haag

infra 1266

ProRail sluit helft overwegen bij Gouda, Rotterdam en Den Haag
ProRail

ProRail heeft in vijf jaar tijd meer dan de helft van de spoorwegovergangen tussen Gouda en Rotterdam en tussen Gouda en Den Haag opgeheven. Dit gaat om zowel openbare overwegen als onbewaakte, private overpaden over boerenland.

In 2012 lagen er nog zestien overwegen en -paden. Sinds dit jaar zijn er nog zes over: drie openbare overwegen en drie private overpaden, laat ProRail weten. Deze konden gemakkelijk gesloten worden omdat gemeente Zuidplan, provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat bezig waren met ‘grote infrastructurele projecten‘.

ProRail wil zo snel mogelijk van overwegen af

In heel Nederland zijn er op dit moment nog 1900 openbare overwegen. ProRail wil daarvan ook zoveel mogelijk sluiten. Waar dit niet kan, wordt de overgang beveiligd. Van de NABO’s (niet actief beveiligde overwegen) wil ProRail binnen drie tot vijf jaar af.

‘Ze zijn niet van deze tijd’

“Ze zijn niet meer van deze tijd. Een beveiligde overweg biedt geen 100 procent veiligheid. Zeker op trajecten waar we vaker willen gaan rijden, vormen overwegen een obstakel en een steeds groter risico. Overwegen zijn langer dicht als er meer treinen voorbij komen. Hierdoor komt de doorstroming van het wegverkeer in het gedrang en brengt het gedrag van weggebruikers op overwegen geregeld mensenlevens in gevaar”, stelt ProRail.

Reageer op dit artikel