nieuws

Mogelijk vertraging en extra kosten voor Zuidasdok

infra Premium 2359

Mogelijk vertraging en extra kosten voor Zuidasdok

De planning van het project Zuidasdok in Amsterdam komt mogelijk in gevaar. De oorzaak is de uitstel van het nieuwe beveiligingssysteem van de Noord/Zuidlijn. Dat moet nu op precies hetzelfde moment ingebouwd worden als de verlegging van de spoorlijnen voor de Zuidasdok.

Afgelopen zomer werd besloten om het nieuwe zogeheten ‘Signalling and Control-systeem’  later op het hele metronet in de bouwen, om de planning van de Noord/Zuidlijn niet in gevaar te brengen. Maar nu blijkt dat het ombouwen van de sporen naar het nieuwe systeem precies op hetzelfde moment moet gebeuren als de verlegging van die sporen (voor de Zuidasdok). “Natuurlijk willen we voorkomen dat door ons werk de planning van de Zuidasdok opschuift, maar het is ook onze taak om het metroverkeer zo min mogelijk te verstoren”, zegt Thijs van Steen, hoofd systeemintegratie bij Metro en Tram op de website van de gemeente Amsterdam.

Daarom moet er nu een andere oplossing gevonden worden om verstrengeling van de twee werkzaamheden te voorkomen. Mogelijk wordt de planning van het verleggen van de spoorlijnen voor de Zuidasdok hierdoor uitgesteld. Maar dat is nog niet zeker, volgens woordvoerder Michiel Jonker zijn betrokken partijen druk bezig met oplossingen te zoeken voor het probleem.

Geen extra kosten Noord-Zuidlijn

Als de planning verschoven wordt, kan dat extra kosten met zich meebrengen. “Dit gaat niet om extra kosten voor de Noord-Zuidlijn, zoals Het Parool schrijft. Het treinbeveiligingssysteem wordt namelijk uit een ander potje gefinancierd. Als er extra kosten worden gemaakt, wordt besproken tussen de betrokken partijen wie daarvoor opdraait”, aldus Jonker.

Reageer op dit artikel