nieuws

Brabantse investeerder neemt BSB Staalbouw over

infra Premium 2844

Brabantse investeerder neemt BSB Staalbouw over

Investeringsmaatschappij Neope Capital Management uit Den Bosch neemt het failliete BSB Staalbouw uit Sumar over. Van de 77 werknemers konden maandag weer 52 aan de slag.

De overname betreft de orderportefeuille, de locatie en het zittende management. “Eigenaar Jan Pesie uitgezonderd. Hij was sowieso al van plan om te stoppen”, legt curator Wouter Cnossen uit. De investeerder had volgens hem grote belangstelling voor de overname. “Binnen de staalbouw heeft BSB specifieke expertise, die interessant is voor overnamekandidaten. Het is een luxe positie. Tot het laatste moment hadden we de mogelijkheid om uit meerdere partijen te kiezen. Uiteindelijk bleven er twee over. Het financiële deel gaf uiteindelijk de doorslag.”

Bij de overname is een bedrag van ruim een miljoen euro gemoeid, met een variabel deel voor de projecten, die nog worden afgemaakt. “Alle opdrachten zijn in de overdracht meegenomen, behalve  het project met de stuw in de Nederrijn”, vertelt Cnossen.

De klus in Driel, met een contractwaarde van ongeveer honderd miljoen euro, is uiteindelijk de reden geweest van de acute geldnood bij BSB Staalbouw. Het project, het grootste in de geschiedenis van de Friese staalbouwer, werd stilgelegd na een dodelijk ongeval met een professionele duiker. De tegenvaller kon het bedrijf niet met eigen vermogen opvangen, waarna de bank de kredietkraan dichtdraaide. Mogelijk wordt het prestigieuze project later alsnog door BSB Staalbouw uitgevoerd. “Op de achtergrond speelt nog een aantal juridische zaken. Voor de overname wilden we daar niet op wachten.”

Niet zeker of het bedrijf weer op volle sterkte komt

Cnossen durft niet te zeggen of de afgeslankte staalbouwer, die van 77 naar 52 werknemers gaat, op korte termijn weer op volle sterkte komt. “Ik kan me voorstellen dat dit afhangt van het project in de Nederrijn, maar daar ga ik niet over. Het personeel dat nu niet meegaat, zal voor de toekomst in eerste instantie zelf actie moeten ondernemen.”

Neope Capital Management komt later met een eigen persverklaring over de overname. De Brabantse investeringsmaatschappij richt zich sinds vorig jaar op investeringen in bedrijven in de industrie, handel en zakelijke dienstverlening met een omzetniveau van drie tot zestig miljoen euro. Het bedrijf is vooral in Nederland, maar ook Duitsland en het Vlaamstalige deel van België actief. Neope is eind oktober door management buy-in ook mede-eigenaar van Drumarkon International geworden. Het bedrijf in het Zuid-Hollandse Schelluinen maakt sandwichpanelen voor scheepsbouw, offshore, jachtbouw en interieurbouw.

Reageer op dit artikel