nieuws

Boskalis neemt afgepakte zandklus Texel over: 4 locaties opnieuw aanbesteed

infra 5537

Boskalis neemt afgepakte zandklus Texel over: 4 locaties opnieuw aanbesteed

Boskalis gaat verder aan de slag met de kustsuppleties op het strand van Texel Zuidwest tussen strandpaal 9 en 12. Van der Lee hield zich niet aan de contractafspraken en werd wegens wanprestaties van de klus gehaald. De andere 4 locaties worden opnieuw aanbesteed.

 

De werkzaamheden starten waarschijnlijk al in de tweede helft van november. Het werk wordt zo snel mogelijk afgerond en is in elk geval klaar vóór het komende recreatieseizoen.

Contract tussentijds opgezegd

Onder meer de basiskustlijn op het zuidwestelijke deel van Texel is door afkalving niet meer op het basisveiligheidsniveau. Rijkswaterstaat en de gemeente Texel hadden afgesproken om de zandopspuiting uiterlijk 31 mei 2017 klaar te hebben. Dat is niet gelukt, omdat de eerste aannemer Van der Lee veel te traag werkte en kampte met materieeltekorten. Daarop volgde vorige maand de uitzonderlijke stap om het lopende contract tussentijds op te zeggen waardoor de werkzaamheden helemaal stil kwamen te liggen.

Vier klussen opnieuw aanbesteed

In totaal gaat het om 5 zandsuppleties waarvan er 3 nog niet zijn gestart. Van deze 5 is de strandsuppletie op Texel Zuidwest het meest urgent vanwege de overschrijding van de veiligheidsnorm. Om het werk alsnog zo snel mogelijk alsnog af te ronden gaat Boskalis met spoed op het strand van Texel Zuidwest aan de slag. De aannemer voert dit jaar voor Rijkswaterstaat al suppleties uit langs de kust van Noord-Holland.

De strandsuppleties op Texel Midden (planning 2017), Vlieland Oost (2018) en Ameland West (2020) en de vooroeversuppletie bij Vlieland Oost (2017) worden zo snel mogelijk opnieuw aanbesteed. Op alle 5 locaties is de kustveiligheid gewaarborgd.

 

De opdrachten maken deel uit van het project Kustzorglijn, dat uitgaat van versterking door het jaarlijks opsluiten van 7 miljoen kuub zand. Het strand op de Wadden is op verschillende plekken te smal om te voldoen aan de afgesproken basiskustlijn. Het stilgelegde project leidt overigens niet tot acuut gevaar voor de eilandbewoners of de waterveiligheid, verzekert Rijkswaterstaat. Zie hier alle geplande suppleties langs de kust tot 2019:

 


De stilgelegde suppleties zijn:

  • Texel Zuid-West strand (650.000 m3)
  • Texel Midden strand (1 mln m3)
  • Vlieland Stortemelk vooroever (1,5 mln m3)
  • Vlieland Oost strand (1,04 mln m3)
  • Ameland West strand (2,4 mln m3)

 

 

Reageer op dit artikel