nieuws

A2-tunnel Maastricht wint Schreudersprijs voor ondergronds bouwen

infra Premium 2115

A2-tunnel Maastricht wint Schreudersprijs voor ondergronds bouwen

De A2 Maastricht wint de Schreudersprijs voor ondergronds bouwen. Volgens de jury is de dubbele tunnel “een technische hoogstandje dat een groot probleem in de stad Maastricht oplost.” De bijzondere lichtkunst bij de onderdoorgangen bij Zutphen kreeg een eervolle vermelding.

De topvrouw van Rijkswaterstaat Michèle Blom reikte vrijdagmiddag de prijzen uit tijdens het tunnelcongres op de Bouwcampus van het Centrum Ondergronds Bouwen. De prijs voor vernieuwende ondergrondse projecten gaat dit jaar naar de A2 Tunnel in Maastricht.

De A2-tunnel

Juryvoorzitter prof. Mandy Korff van TuDelft en Deltares motiveert: “”Het is een hele mooie oplossing voor een groot stedenbouwkundig probleem. Wat bijzonder is dat de bouwers de oplossing hebben aangedragen van een dubbeldekstunnel, waardoor relatief veel ruimte overbleef.” De jury vindt het verder belangrijk dat de tunnel zo ontworpen is dat alle verkeer er doorheen mag, ook met gevaarlijke stoffen.

Zutphen: Niet even opgepimpt

Een eervolle vermelding gaat naar de onderdoorgang in Zutphen. Korff is gecharmeerd van de bijzondere effecten: “Op zich is het een betonnen onderdoorgang zoals zovele in Nederland en technisch niet heel ingewikkeld. Maar deze is heel bijzonder omdat het een beleving is om er onderdoor te rijden.

De onderdoorgang in Zutphen, ontworpen samen met lichtkunstenaar Hermen Kuijer kreeg een eervolle vermelding

Door van meet af aan samen te werken met een lichtkunstenaar is het een bijzonder ontwerp geworden waarbij materialen en licht een geheel vormen. Niet nog even opgepimpt, maar goed doordacht en mooi uitgewerkt. Een concept dat veel meer tunnels en onderdoorgangen zou kunnen toepassen. Het zijn nu nog te vaak een saaie betonnen bakken.”

 

 

 

 


Vier genomineerden Schreudersprijs 2017:

  • A2 Maastricht, door Avenue2 en Projectbureau A2 Maastricht
  • Kustwerk Katwijk, door Royal HaskoningDHV, Hoogheemraadschap van Rijnland, gemeente Katwijk, OKRA Landschapsarchitecten, Arcadis, Ballast Nedam en ZJA Zwarts & Jansma Architecten
  • Onderdoorgangen Zutphen, door Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos, Herman Kuijer, Maurer United Architects, gemeente Zutphen en ProRail
  • Parkeergarage Lammermarkt Leiden, door Combinatie parkeergarages Leiden Dura Vermeer-BESIX

De parkeergarage in Katwijk

 

De parkeergarage in Leiden

Reageer op dit artikel